Srbija poslala 100.620 „Fajzerovih“ vakcina Češkoj, odmah se oglasio Babiš – „rekordno brza akcija“

Pratite nas
Avion sa 100.620 vakcina protiv virusa korona američko-nemačkog proizvođača "Fajzer-Biontek", koje Srbija poklanja Češkoj kao pomoć u borbi protiv epidemije kovid 19, krenuo je danas sa beogradskog aerodroma.
Avion su na aerodromu "Nikola Tesla" ispratili premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta.
Vlada Srbije je na sednici 20. maja odlučila da Srbija pokloni Češkoj 100.000 vakcina "Fajzer-Biontek" kao znak solidarnosti s građanima te zemlje u borbi protiv epidemije kovid-19.
Ovim povodom oglasio se i premijer Češke Andrej Babiš koji je rekao da je poklon Srbije Češkoj realizovan za svega 12 dana.
„Naš vojni avion samo što je pokupio 100.620 doza Fajzerovih vakcina koje nam je Srbija poklonila. Rekordno brza akcija. Kao što se sećate, Vučić je bio kod nas u gostima 19. maja. Mi smo ceo ovaj proces završili za svega 12 dana, uključujući i licencu Fajzera“, napisao je Babiš na Tviteru.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je tokom zvanične posete Češkoj 19. maja donaciju premijeru te zemlje Andreju Babišu, podsetio je Tanjug. 
Predsednik Češke Miloš Zeman - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Zeman dao domaći zadatak NATO državama - u vezi sa Srbijom
 

Srbija šalje 30.000 vakcina Astra zeneka u Crnu Goru,Republiku Srpsku i Kanton Sarajevo

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Srbija donirati po 10.000 vakcina Astra zeneka Crnoj Gori, Kantonu Sarajevo i Republici Srpskoj.
Brnabić je na aerodromu Nikola Tesla, gde je sa češkim ambasadorom Tomašom Kuhtom prisustvovala slanju donacije od 100.620 Fajzer vakcina Češkoj, kazala da je Srbija do sada regionu donirala ukupno 102.190 doza vakcina Fajzer, Sputnjik Ve i Astra zeneka.
Premijerka je kazala da je slanjem današnje donacije Vlada Srbije ispunila obećanje koje je predsednik Aleksandar Vučić dao češkom premijeru Andreju Babišu tokom nedavne zvanične posete Češkoj.
"Veliko nam je zadovoljstvo što možemo da pomognemo Češkoj. Ovo je samo još jedan gest solidarnosti i posvećenosti našem prijateljstvu i partnerstvu", rekla je Brnabić.
Poželela je predsedniku Češke Milošu Zemanu, češkoj vladi i građanima da što pre pobede korona virus i da svi zajedno, kako i u Evropi, nastavimo normalan život i da se ekonomski razvijamo.
Brnabić je kazala da je u Srbiji je prvom dozom vakcinisano 2.533.844 punoletnih građana, što je oko 47 odsto punoletne populacije, a revakcinisano je 2.055.471 osoba, što je 38 odsto ukupne populacije.
Dodala da je u Srbiju danas stiglo 81.900 doza Fajzer vakcina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala