Zeman dao domaći zadatak NATO državama - u vezi sa Srbijom

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Češke Miloš Zeman
Predsednik Češke Miloš Zeman - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Izvinjenje češkog predsednika Miloša Zemana za učešće njegove zemlje u NATO agresiji na Srbiju 1999. dokaz je da je Zeman istinski prijatelj naše zemlje, srpskog naroda i istine. On je svim sadašnjim i budućim liderima NATO članica zadao svojevrstan domaći zadatak za budućnost.
Direktor Centra za strateške alternative Aleksandar Mitić ističe da je jako važno što je Zeman izvinjenje uputio u prisustvu srpskog predsednika, pred kamerama, tokom zvaničnog susreta.
„To je jako važno za odbranu srpskog stava, srpske kulture sećanja o onome što se dogodilo 1999, ali je izuzetno važno i sa aspekta odbrane Kosova i Metohije“, kaže on.

Zemanov domaći zadatak – izvinite se Srbiji

Sa druge strane, naš sagovornik, kako kaže, nije preterani optimista kada je u pitanju buđenje savesti među drugim liderima članica NATO. Među političarima u drugim NATO državama postoje političari koji dele Zemanovo mišljenje o agresiji iz 1999. – u Francuskoj, Italiji, Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj, Španiji, Velikoj Britaniji…
„Međutim, među sadašnjim zvaničnicima, ne vidim nekoga ko bi mogao da prati Zemana. Miloš Zeman je izuzetno specifičan političar, jedinstvena pojava na evropskoj političkoj mapi. On je izuzetno dosledan u insistiranju na multivektorskoj spoljnoj politici Češke i zbog toga je, nažalost, trpeo i trpi velike napade i kritike i plaća visoku cenu“, objašnjava Mitić.
Ipak, dodaje naš sagovornik, češki predsednik je izvinjenjem Srbiji zadao svim evropskim političarima domaći zadatak.
„Nadam se da će u budućnosti još neko naći snage da prati Zemanov primer. Ali, u ovom trenutku, tako nešto ne treba očekivati jer bi politička cena bila veoma velika. Pritisci SAD i nekih drugih najmoćnijih članica NATO, kao i pritisci iz političko-bezbednosno-obaveštajnog mejnstrima veoma su veliki i u izjavama, poput Zemanove, vide veliku opasnost za strateški narativ NATO i Zapada oko ratova devedesetih, agresije NATO, kao i oko odluke da se organizuje proglašenje nezavisnosti Kosova“, ističe Mitić.
Stoga će biti učinjeno sve da se širenje Zemanovih stavova spreči.

Uporni borac protiv nezavisnosti Kosova

I Zeman, kao i njegov prethodnik Vaclav Klaus uporno su tražili reviziju odluke češke vlade iz 2008. o priznanju nezavisnosti Kosova, podseća Mitić.
Zeman još odbija da uspostavi pune diplomatske odnose sa Prištinom. I sama sednica češke vlade na kojoj je doneta odluka o priznanju nezavisnosti južne srpske pokrajine bila je izuzetno kontroverzna – vlada je radila u tehničkom mandatu, a sednica je održana telefonski i pod velikim pritiskom SAD.
Zeman vodi tešku borbu za svoje stavove o multivektorskoj spoljnoj politici, a paradoksalnost češke politike ogleda se, prema Mitićevim rečima, u tome što on održava dobre odnose i sa ruskim i sa kineskim predsednikom, dok se Češka našla na spisku neprijateljskih zemalja u Rusiji.
Iako deo građana Češke traži da njihov predsednik bude optužen za izdaju zbog svojih stavova u slučaju „Vrbjetice“, on ostaje dosledan.
„Njegov ugled je izuzetno veliki, uprkos uticaju medijskih, obaveštajno-bezbednosnih i političkih struktura koje pokušavaju da uruše njegov ugled. I to ohrabruje“, zaključuje Mitić.
Miloš Zeman je, podsećamo, u izuzetno emotivnoj izjavi podsetio na tradicionalno srpsko-češko prijateljstvo, koje je, kako je rekao, tokom istorije iznevereno.
„Srbija nam je izrazila podršku, a mi smo je bombardovali. Odmah da kažem da se izvinjavam za bombardovanje SRJ. Bila je to greška. Ja bih kao čovek zamolio srpski narod da nam oprosti. Sve vreme me je to mučilo“, kazao je on, između ostalog, prilikom zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Pragu, dodavši da je izvinjenjem „spasao dušu“.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala