Rusija upozorava: Spremni smo na vojni odgovor ako budemo isprovocirani

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Rusija ne isključuje vojni odgovor na pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev u intervjuu za list „Ruska gazeta“.
On je naglasio da se u novoj verziji Strategije nacionalne bezbednosti govori o želji za povećanjem poverenja i stabilnosti u međunarodnim odnosima.
„U strategiji se, zajedno sa tim, primećuje legitimnost donošenja simetričnih i asimetričnih mera za sprečavanje neprijateljskih akcija koje predstavljaju pretnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ruske Federacije“, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti.
Na pitanje da precizira da li se u tom smislu radi o vojnim akcijama, Patrušev je odgovorio da se pre svega podrazumevaju ekonomske sankcije, ali je u isto vreme istakao da je zvanična Moskva spremna da primeni vojne metode ukoliko to bude bilo potrebno.

Novi strateški nacionalni prioriteti

Govoreći o novoj verziji strategije nacionalne bezbednosti Rusije, on je izjavio da će informacioni prostor biti jedan od prioriteta te strategije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Putin predložio razmatranje nove nacionalne bezbednosne strategije
Prema njegovim rečima, za Rusiju je u poslednje vreme postao aktuelan problem pojavljivanja novih pretnji.
U te pretnje je ubrojao: korišćenje IT tehnologija za mešanje u unutrašnje stvari Rusije, značajan porast broja računarskih napada na ruske informacione resurse, težnju tranatlanstkih korporacija da ojačaju kontrolu nad informacionim resursima interneta, masovno širenje dezinformacija, kao i povećanje kriminala korišćenjem digitalnih tehnologija.
„Sve aktivnija manifestacija tih pretnji iziskivala je potrebu formiranja novog strateškog nacionalnog prioriteta — informacione bezbednosti. Njegova primena trebalo bi da osigura suverenitet zemlje u informacionom prostoru“, naglasio je on.

Borba protiv iskrivljavanja istorije

Sekretar Saveza bezbednosti dodao je da će nova strategija biti usmerena na zaštitu duhovnih i moralnih vrednosti, kao i istorijskog sećanja u svetlu njihovog iskrivljavanja.
Zaštita tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti, kulture i istorijskog sećanja u strategiji će biti obeleženi kao jedan od glavnih prioriteta, naglasio je on.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2019
Putin: Naš odgovor na laž je istina
Patrušev je ukazao da je Ukrajina jedna od zemalja koja je toliko iskrivila istoriju da sovjetske vojnike naziva okupatorima, opravdava akcije fašista i uzdiže nacističke zločince.
Kako je rekao, od ukrajinskih političara i vojnika sve češće se čuju militarističke izjave, a takođe i promovišu kampanju o navodnoj „ruskoj pretnji“.
U isto vreme, njihovi zapadni partneri zatvaraju oči na preporod nacizma u Evropi, skrivajući se iza teze da ekstremista ima u svakoj državi, upozorio je Patrušev.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je u aprilu novu verziju temelja državne politike Rusije u oblasti međunarodne informacione bezbednosti. Među glavnim pretnjama navedeni su različiti problemi koršćenja najnovijih tehnologija, kao i pokušaji mešanja u unutrašnje stvari.
Strategija nacionalne bezbednosti Rusije je osnovni dokument strateškog planiranja koji definiše nacionalne interese i strateške nacionalne prioritete Rusije, ciljeve, zadatke i mere u oblasti unutrašnje i spoljne politike usmerene na jačanje nacionalne bezbednosti zemlje i obezbeđivanje održivog razvoja zemlje na duži rok.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala