Rusija odgovara NATO-u: Razmestićemo 20 novih vojnih formacija na zapadnim granicama

© Sputnik / Radoje PantovićRuski ministar odbrane Sergej Šojgu
Ruski ministar  odbrane Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije će, kao odgovor na akcije NATO-a na zapadnom strateškom pravcu, razmestiti oko 20 novih vojnih formacija i jedinica, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
On je naveo da vojna pretnja na zapadnom strateškom pravcu nastavlja da raste. Države NATO-a na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama povećavaju intenzitet letova strateške avijacije, prisustvo ratnih brodova sa krstarećim raketama i broj vojnih vežbi.
„Akcije naših zapadnih kolega ruše sistem bezbednosti u svetu i primoravaju nas da preduzimamo adekvatne protivmere. Mi neprekidno usavršavamo borbeni sastav vojske. U Zapadnom vojnom okrugu će do kraja godine biti formirano oko 20 novih vojnih formacija i jedinica“, rekao je ministar.  
Ruska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2021
Šojgu otkriva po čemu je ruska vojska prevazišla najjače vojske sveta
On je pojasnio da su ovi događaji „sinhronizovani sa postavkom savremenog naoružanja i vojne tehnike. Vojska Zapadnog okruga planira da snabde jedinice sa oko dve hiljade primeraka oružja“.
Šojgu je napomenuo i da Oružane snage Rusije neprekidno poboljšavaju obuku vojnika i vojne komande.
„Intenzitet zadataka borbene obuke na brodovima Baltičke flote povećao se za 30 procenata. Izvedeno je više od 200 vežbi upotrebom različitih vrsta naoružanja. Dok su naleti avijacije okruga porasli za četiri procenta", izjavio je ministar.
On je naveo da je na zapadnom strateškom pravcu primećen porast vojnih pretnji i da je u poslednjih sedam godina 14 puta porastao intenzitet letova strateških bombardera američkog ratnog vazduhoplovstva u Evropi.  
Prema njegovim rečima, NATO brodovi sa raketnim naoružanjem sistematski ulaze u Baltičko more. SAD i NATO istovremeno nastavljaju i sa širenjem obima operativne i borbene obuke u blizini granica Rusije.
„Poslednjih godina je za jedan i po put povećan broj obuka. Trenutno je u toku najveća obuka za poslednjih 30 godina ‘Defender Europe-2021’ , u kojoj učestvuje 40.000 vojnika. Njihov glavni cilj je prebacivanje celokupne divizije iz Sjedinjenih Američkih Država u Evropu", pojasnio je Šojgu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala