Rusija i Kina moraće da se uključe u rešavanje kosovskog pitanja /video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić smatra da će Rusija i Kina kao stalne članice Saveta bezbednosti na kraju morati da se uključe u rešavanje kosovskog pitanja. On ovako komentariše spekulacije da Amerikanci žele da dobiju svog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Dačić: Radimo na pripremama Putinove posete Srbiji
„Videli ste da postoji jedna opšta inflacija različitih ideja kada je reč o Kosovu i Metohiji, „non-pejpera“ i svega ostaloga. Jedna konstanta će sigurno ostati, a to je da će se i dalje vršiti pritisak na Srbiju da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova kroz tu formulaciju tzv. međusobnog priznanja, što je za nas apsolutno neprihvatljivo.
U tom smislu, verovatno će postojati i razne ideje vezano za razne pregovarače. Međutim, dijalog će se nastaviti, a ovih dana će u Beogradu i Prištini biti i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i očekuje se, kako je izjavio predsednik Vučić, sredinom meseca nastavak tog dijaloga u Briselu. Za sada se taj dijalog nastavlja u Briselu, ali će naravno konačnu verifikaciju svega toga, ako uopšte dođe do bilo kakvih pomaka, morati da da Savet bezbednosti UN, tako da na kraju će sve te države koje se spominju morati da budu uključene u konačnu verifikaciju tog sporazuma“, kaže Dačić, koji boravi u radnoj poseti Rusiji.
Kako vidite situaciju sa nepotpisivanjem Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore i kada očekujete da bude potpisan?
„Srbija je zainteresovana za položaj našeg naroda u Crnoj Gori i Srpske pravoslavne crkve i na to ima potpuno pravo. Uostalom, veliki problemi su zbog toga i nastali u Crnoj Gori i zato regulisanje tog pitanja imovine i uopšte opstanka Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori smatramo prioritetnim pitanjem i očekujemo da, kao što je to urađeno sa drugim Crkvama, da takav Temeljni ugovor bude postignut i sa SPC“, rekao je Dačić.
Kakav je Vaš stav prema imenovanju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita?
„Da ne ulazimo sada u to da li uopšte više treba da postoji ta funkcija ili ne, postojale su različite inicijative tim povodom, ali sigurno je da nije na dovoljno transparentan način urađeno sve ono što se desilo. Ono što je sigurno - mi očekujemo da bilo koje međunarodno prisustvo u BiH mora da poštuje Dejtonski sporazum, odnosno ravnopravnost sva tri naroda i oba entiteta u BiH. Srbija će čvrsto stajati iza toga, kao što stoji iza teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, isto tako stojimo veoma čvrsto iza opstanka Republike Srpske kao entiteta i opstanka principa ravnopravnosti srpskog naroda i svih drugih naroda u BiH”, naglasio je Dačić.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala