Dačić: Radimo na pripremama Putinove posete Srbiji

© Sputnik / Olivera IkodinovićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Pratite nas
Sa velikim nestrpljenjem očekujemo posetu predsednika Vladimira Putina na poziv predsednika Aleksandra Vučića i u tom smislu se zajednički radi na pripremi te posete, izjavio je u Moskvi predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić.
Na pitanje Sputnjika kada se Putinova poseta Beogradu očekuje, Dačić je rekao da o datumu nije bilo reči, niti je to bila tema njegovih razgovora u glavnom gradu Rusije.
„Ono što je sigurno je da se ta poseta očekuje“, dodao je on.
Dačić, kome je ovo prvo službeno putovanje u inostranstvo od kada obavlja funkciju predsednika republičkog parlamenta, danas se u Moskvi sastao sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom sa kojim je razgovarao o unapređenju odnosa dve zemlje.
Sa velikim nestrpljenjem očekujemo posetu predsednika Putina, kaže Ivica Dačić
„Razgovor sa Volodinom je bio izuzetno konstruktivan. Cilj nam je da unapredimo našu saradnju na osnovu sporazuma koji već postoji između naša dva parlamenta. Postoji Komisija za saradnju između dva parlamenta koju vode predsednici i sledeća sednica će biti održana u Beogradu, nakon završenih parlamentarnih izbora u Ruskoj Federaciji koji će biti u septembru, tako da smo već definisali dnevni red tog sledećeg sastanaka. Razgovaraćemo o ekonomskoj saradnji, o našoj saradnji u međunarodnim organizacijama i međusobnoj podršci, kao i o inicijativi za formiranje jednog zajedničkog Instituta za negovanje tradicije sećanja, čiji je cilj borba protiv relativizacije istorije, odnosno iskrivljavanja istine o antifašističkoj borbi u Drugom svetskom ratu“, rekao je Ivica Dačić.
Dačić je istakao da je na sastanku u Državnoj dumi konstatovano da su odnosi Srbije i Rusije na veoma visokom nivou, možda i najvišem u istoriji naše dve države i naša dva naroda.
„I jednu i drugu zemlju, i jedan i drugi narod, čekaju brojni izazovi, veliki pritisci sa kojima se suočavamo i zato je naša saradnja od izuzetnog značaja. Mi smo zahvalni Ruskoj Federaciji na pomoći i podršci koju nam pruža kada je reč o našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu, odnosno kada je reč o Kosovu i Metohiji“, naglasio je Dačić.
Predsednik Narodne skupštine Srbije je takođe podvukao da „Srbija nije, niti će uvoditi bilo kakve sankcije protiv Ruske Federacije, koje su uvodile neke međunarodne organizacije ili bilateralno pojedine države“.
„Cilj nam je da unapredimo odnose u svim segmentima, od ekonomije pa do oblasti kulture, nauke, tehnologije, digitalizacije, turizma i svega ostalog što predstavlja naš zajednički interes. Takođe, zahvalio bih Rusiji na velikom razumevanju i međusobnoj saradnji kada je reč o nabavci vakcina. Srbija veoma uspešno sprovodi proces vakcinacije, između ostalog i zahvaljujući velikom broju ruskih vakcina koje postoje na našem tržištu“, rekao je Dačić.
Predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko  - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Matvijenkova na sastanku sa Dačićem: Proizvodnja „Sputnjika Ve“ u Srbiji omogućiće izvoz u druge zemlje
On je naveo da je do sad u Srbiji vakcinisano oko dva miliona ljudi i podsetio je da se očekuje da će do kraja godine započeti proizvodnja ruskih vakcina „Sputnjik Ve“ u Srbiji, sa ciljem, kako je rekao, da se više miliona tih vakcina proizvodi u našoj zemlji.
„To će, svakako, globalno doprineti savladavanju svih problema u vezi sa koronom i zaštiti života i zdravlja ljudi. To je omogućilo Srbiji da pomogne i drugim zemljama u regionu, naročito onim zemljama koje su se oslanjale samo na jednu liniju snabdevanja vakcinama i, kao što znate, ta linija nije bila baš uspešna, a Srbija je zahvaljujući tome što postoje četiri vakcine koje se u Srbiji daju: „Fajzer“, „Astra zeneka“, ruska vakcina „Sputnjik Ve“ i kineske vakcine, uspela da bude lider kad je reč o procesu vakcinacije“, rekao je Dačić.
Ocenio je da su ekonomski rezultati u Srbiji dobri, ali da moramo zajednički sa Rusijom da radimo na unapređenju naših ekonomskih odnosa, odnosno spoljnotrgovinske razmene, koja je opala zbog pandemije, kao i zbog toga što je čitav taj proces međunarodne trgovine imao velike posledice zbog korone.
Dačić se danas u Moskvi sastao i sa predsednicom Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matvijenko, a očekuje ga i susret sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim i ministrom odbrane Sergejem Šojguom.
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Dačić: Ne smem ni da pomislim gde bi danas bila Srbija bez podrške Rusije
„Danas sam položio i venac na Spomenik neznanom junaku u znak velikog poštovanja i sećanja na sve žrtve Drugog svetskog rata i to je svakako jedna jasna poruka da Srbija ne pripada krugu zemalja koja vrši rehabilitaciju ili relativizaciju zločina koji su se desili u Drugom svetskom ratu i iskrivljavanju istorije“, naglasio je Dačić.
On će se u sredu u Moskvi obratiti i poslanicima Državne dume, što, kako je rekao, smatra „velikom čašću“, a nakon toga će u gradu na Nevi prisustvovati Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu, koji se održava od 2. do 5. juna.
Na marginama foruma u Sankt Peterburgu Dačić će se sastati sa potpredsednikom ruske vlade i kopredsednikom Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Ruske Federacije Jurijem Borisovim, sa kojim je dugo sarađivao dok je bio ministar spoljnih poslova i kopredsednik tog Komiteta.
Dačić u Rusiji predvodi delegaciju Narodne skupštine u kojoj su predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa RF Milovan Drecun, potpredsednica Skupštine Elvira Kovač i šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala