Merkelova: Najoštrije osuđujemo Lukašenkove postupke, uvodićemo ciljane sankcije

Pratite nas
Berlin i Pariz najoštrije osuđuju postupke beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka prema civilnom društvu u zemlji i uvodiće ciljane sankcije, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka saveta ministara Nemačke i Francuske.
„Sankcije su ispravne i neophodne. Situacija je alarmantna i to neće promeniti sastanak predsednika Lukašenka i predsednika Vladimira Putina u Sočiju“, rekla je Merkelova.
S tim u vezi, ona je ocenila da se sastanak Putina i Lukašenka neće odraziti na sankcije usvojene u EU. Kancelarka smatra da je EU „vrlo brzo i združeno najavio neophodne sankcije“ protiv beloruskih vlasti.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Amerika i EU pojačavaju pritisak na Belorusiju: Ključne političke figure na udaru novih sankcija
Ona je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Makronom saopštila da je nemačko-francuski savet ministara razmotrio odnose sa Rusijom, situaciju u Belorusiji, kao i dalji rad u vezi sa „normandijskim formatom“.
Prema rečima Merkelove, „normandijski format“ za regulisanje situacije u Ukrajini ne zavisi od dešavanja u Belorusiji bez obzira na to što se sporazumi, na kojima se zasnivaju pregovori, nazivaju „Minski“.
„Mislim da 'normandijski format' ne zavisi od toga što se događa u Belorusiji. Najoštrije osuđujemo to što beloruski predsednik radi sa svojim civilnim društvom i opozicijom. To ni na koji način nije u skladu sa našim standardima. Uvodićemo sankcije vrlo ciljano“, rekla je ona novinarima i Berlinu.
Međutim, taj format bi trebalo da nastavi sa radom uprkos tome što se napredak u okviru tog pregovaračkog procesa odvija veoma otežano, ocenila je Merkelova.

Makron: Najkorisniji potez EU bio uvođenje sankcija Minsku

Istovremeno, predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da ne vidi ništa korisnije za rešavanje ukrajinske krize od „normandijskog formata“ i saopštio da je postignut dogovor sa Moskvom i Kijevom o održavanju rasprave na nivou ministara.
Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, na sastanku u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Kremlj: Lukašenko detaljno informisao Putina o situaciji sa avionom „Rajan era“
„Naša želja je da imamo korisne rezultate za budući samit šefova država i vlada. Stoga smo se, prema dogovoru sa predsednikom Putinom, sa kojim smo razgovarali pre nekoliko nedelja, i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, sa kojim smo takođe pregovarali, dogovorili da održimo buduće diskusije na ministarskom nivou“, objasnio je Makron nakon sastanka.
Kako je rekao, te rasprave bi mogle da omoguće da se zabeleži napredak koji može biti ostvaren na nivou šefova država i vlada.
„Ne vidim šta je korisnije mogla da uradi Evropa osim brzog uvođenja sankcija, kao što smo i učinili kao odgovor na neprihvatljivu odluku Belorusije. I ne vidim šta možemo korisnije da uradimo od 'normandijskog formata' i napretka postignutog poslednjih meseci u vezi sa ukrajinskom krizom“, izjavio je predsednik.

Nemačka i Francuska: Fokus na dijalogu sa Rusijom

U saopštenju objavljenom nakon sastanka saveta ministara obeju zemalja navodi se da Berlin i Pariz nameravaju da se usredsrede na nastavak dijaloga sa Moskvom i da rade u oblastima od zajedničkih interesa.
„Potvrđujemo želju da nastavimo dijalog sa Rusijom na osnovu opštih principa EU, kao i da konkretnije razmotrimo neke sfere od zajedničkih interesa“, navedeno je u tekstu dokumenta.
Strane su dodale da „nerazjašnjenja pitanja u vezi sa Rusijom, uključujući i destabilišuće akcije i ponovna kršenja međunarodnog prava, komplikuju naše odnose i zahtevaju odlučan odgovor“.
Podsetimo, u Berlinu je u ponedeljak održan nemačko-francuski savet ministara.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala