Kremlj: Lukašenko detaljno informisao Putina o situaciji sa avionom „Rajan era“

© REUTERS / SPUTNIKPredsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, na sastanku u Sočiju
Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, na sastanku u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Pratite nas
Prenagljeni zaključci evropskih zemalja o incidentu sa avionom kompanije „Rajan er“ zasnovani su isključivo na emocijama, a ne na pokušajima da se razjasne okolnosti. Sa stanovišta Moskve, situacija zahteva promišljenu i konstruktivnu istragu, izjavio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Portparol je primetio da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko podrobno informisao ruskog predsednika Vladimira Putina o tome šta se desilo sa avionom.
„Što se tiče primedbe predsednika (Putina) za ‘emocionalni ispad’ – da, zaista, sa našeg gledišta situacija zahteva promišljeno i konstruktivno ispitivanje, bez ishitrenih zaključaka“, konstatovao je on.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Amerika i EU pojačavaju pritisak na Belorusiju: Ključne političke figure na udaru novih sankcija
Prema njegovim rečima, „kaskada ishitrenih zaključaka koju su donele evropske zemlje i Brisel, pre sugeriše da se ovaj pristup ne zasniva na pokušaju da se zaista razjasne okolnosti, već se zasniva isključivo na emocijama“.

Pitanje privedene državljanke Rusije

Na sastanku predsednika Rusije i Belorusije na inicijativu Vladimira Putina pokrenuta je tema državljanke Rusije Sofije Sapege koja je privedena u Minsku, dodao je Peskov.
„Predsednik Lukašenko detaljno je informisao svog ruskog kolegu o onome što se dogodilo sa avionom kompanije ‘Rajan er’. Na inicijativu predsednika Rusije pokrenuta je tema ruske državljanke koja je pritvorena. Naravno, mi nismo ravnodušni prema svojoj sudbini, ali... ona zaista, i to je potvrđeno, ima boravišnu dozvolu u Belorusiji“, rekao je Peskov novinarima .
On je dodao da je „predsednik Rusije naglasio da sve mora da se odvija u zakonskim okvirima“.
Peskov je rekao da je predsednik Rusije naložio ruskom Ministarstvu spoljnih poslova da na najpažljiviji način prati sudbinu slučaja ruske državljanke.
Portparol Kremlja, međutim, nije želeo da novinarima kaže o sadržaju fascikle sa dokumentima o incidentu sa avionom „Rajan era“ koje je Lukašenko doneo na sastanak sa Putinom u Sočiju.
Sedište Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (IKAO) u Motrealu - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Rusija se založila za poštenu istragu IKAO-a o prinudnom sletanju aviona u Minsk
„Ne, ne možete da saznate više... Tamo nema ništa specijalno. Beloruska strana je pružila sve informacije“, rekao je Peskov.
Istovremeno, nije isključio da će, ukoliko bude dodatnih pitanja, Minsk biti spreman da pruži i druge podatke.

Saradnja ministarstava saobraćaja

Ministarstvima saobraćaja Rusije i Belorusije naloženo je da organizuju saradnju, uzimajući u obzir period odmora i potrebu povratka Belorusa iz Evrope, naveo je Peskov.
„Razgovarano je o pitanjima organizacije vazdušnog saobraćaja. Uzimajući u obzir odluku evropskih vlasti, mnoge aviokompanije koje su prestale da lete kroz vazdušni prostor (Belorusije), uzimajući u obzir činjenicu da ‘Belavia’ više nije rado viđen gost u evropskim gradovima, ministarstvima saobraćaja dveju država – Rusije i Belorusije – dato je naređenje da organizuju aspekte vazdušnog saobraćaja, između ostalog uzimajući u obzir predstojeći period odmora i uzimajući u obzir veliki broj beloruskih građana koji žele da dođu na crnomorsko primorje Rusije i tako dalje“, objasnio je Peskov novinarima.
Peskov je takođe zaključio da je sastanak dvojice lildera bio konstruktivan i sadržajan.
„To je jedan od sastanaka u nizu stalnih rusko-beloruskih kontakata na najvišem nivou“, rekao je portparol Kremlja.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacija o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne dojave o bombi.
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Lukašenko o incidentu sa „Rajanerom“: Sve sam radio u okviru zakona, štitio sam ljude
Beloruski borci za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora. Zajedno sa Protasevičem, u Minsku je privedena i državljanka Rusije Sofija Sapega.
Belorusija je, sa svoje strane, saopštila da je saopštenje o miniranju aviona stiglo na elektronsku poštu minskog aerodroma. Komandant posade sam je doneo odluku da sleti u Minsku. Nije se radilo ni o kakvoj prinudi, saopštio je komandant beloruskih vazdušnih snaga Igor Golub. Belorusija je spremna da preda snimke dispečera kako bi potvrdila da je u pravu. Međutim, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije, za sada nijedna evropska zemlja nije izrazila želju da se sa njima upozna.
To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala