Protesti potresaju Kolumbiju: Ima mrtvih, pokrenuta istraga o uzroku smrti

© REUTERS / STRINGERProtest u Kaliju, u Kolumbiji
Protest u Kaliju, u Kolumbiji - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Pratite nas
Najmanje 13 ljudi poginulo je u kolumbijskom gradu Kaliju, epicentru demonstracija širom zemlje, a mnogi od tih smrtnih slučajeva možda su povezani s protestima, izjavio je danas gradonačelnik Horhe Ivan Ospina.
"Ovaj kobni dan značio je vrlo veliki broj smrtnih slučajeva, ali još uvek ne možemo reći da li su sve smrti od 28. maja u potpunosti povezane sa protestima", saopštio je Ospina u video-poruci, prenosi Rojters.
Pored 13 smrtnih slučajeva koje je prijavilo državno tužilaštvo, prijavljeno je i da su 34 osobe povređene, dodao je Ospina.
Vlada je povezala 17 smrtnih slučajeva civila i smrt dva policajca sa protestima koji su započeli 28. aprila, dok organizacije za zaštitu prava kažu da su snage bezbednosti ubile na desetine civila, navodi Rojters.
© AFP 2023 / Luis RobayoDemonstracije u Kaliju
Demonstracije u Kaliju - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Demonstracije u Kaliju
Protesti su prvobitno bili protiv sada povučene poreske reforme, ali su se od tada proširili.
Nemiri su takođe pritisnuli vladu da odlaže zdravstvenu reformu i podstakli ostavku bivšeg ministra finansija Alberta Karaskuile.
Najmanje pet smrtnih slučajeva u petak direktno je povezano sa protestima, rekao je ranije danas gradski sekretar za bezbednost Karlos Rohas, preneo je Tanjug.
Potvrda uzroka smrti očekuje se danas, rekao je predstavnik državnog tužilaštva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala