Čelsijev diskretni heroj – od skupljača đubreta do krova Evrope

Pratite nas
Čelsi se preko Mančester sitija popeo na krov Evrope, a trofej za najboljeg igrača velikog finala odigranog na stadionu Porta završio je u rukama veziste tima iz Londona Ngoloa Kantea.
Dileme nije bilo, sve se na terenu jasno vidi. Čak i oni koji se slabije razumeju ili površno prate najvažniju mušku sporednu stvar na svetu a gledali su finale, složni su u oceni da je Ngolo Kante zaslužio priznanje.
Roman Abramovič - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Englezi teraju Amerikance, čude se šeiku, ali Rusu moraju da skinu kapu
Preorao je bukvalno teren, poput „hobotnice" je bio na sredini terena gde je kvario svaku Gvardiolinu ideju koju su njegovi fudbaleri pokušavali da sprovedu u delu u toj borbi za prevlast na sredini terena.
Zato i ne čudi što internetom u poslednje vreme kruži šala da 71 odsto zemlje je prekriveno vodom, a da preostalih 29 čini Kante. Neverovatno skroman, miran i tih, čovek zadatka, čovek od poverenja i vrhunski fudbaler, sve je to „spakovano" u tih 168 centimetara, koliko je visok 30-godišnji Ngolo.
Ako je nekome kojim slučajem i promaklo, MVP finala Lige šampiona je i u polufinalu elitnog takmičenja odradio „prljav posao“ i eliminisao Real Madrid. U obe utakmice skromni Francuz izabran je za najboljeg aktera. Slučajnost? Teško!
​Ngolo Kante je jedinstven fudbaler i u to nema sumnje. Imao je teško detinjstvo, odrastao je bez oca u siromašnoj porodici. Majka je radila kao čistačica, dok je on čim je malo ojačao rešio da joj pomogne, pa je počeo da skuplja đubre itako zarađuje novac.
Radio je to i 1998. godine tokom Mundijala u Francuskoj, u koju su njegovi roditelji 11 godina pre rođenja Ngoloa emigrirali iz Malija.
I oduvek je Kante pokazivao talenat za fudbal, ali u Francuskoj u kojoj ima toliko fudbalera i klubova, nije bilo lako probiti se ka vrhu. Kako su „trikolori“ 1998. godine postali prvaci sveta tako je popularnost fudbala u zemlji „vina i sira“ naglo skočila. 
Otvorene su brojne fudbalske akademije, od kojih je jedna bila u blizini Kanteovog doma i njoj se priključio Čelsijev diskretni heroj. Juniorsku karijeru gradio je u nižerazrednom klubu Sirezne, kasnije je prešao u Bulonj, zatim i u Kaen.
Sa „vešticama“ je 2013. godine ušao u elitni rang francuskog fudbala i bio je to Kanteov dolazak na veliku scenu. Klasu je ubrzo prepoznao Lester koji ga je doveo, a Ngolo je sa „lisicama“ 2016. godine postao prvak Engleske.
I zaista je neverovatno da je Ngolo Kante od dresa Kaena 2013. godine do 2021. godine stigao da osvoji dve titule Premijer lige, po jednu sa Lesterom i Čelsijem, da bude prvak sveta sa Francuskom, da osvoji Ligu Evrope i Ligu šampiona. Sve to za samo osam godina.
​A Ngolo Kante je ostao isti onaj skromni dečak, što je pod svetlima Pariza skupljao đubre kako bi pomogao svojoj porodici da preživi bedu i siromaštvo u kojem su živeli. Njegovi treneri objasnili su da su profesionalizam i doslednost ključne stvari kod jednog od najboljih vezista na planeti.
„Bio je jedini igrač koji je slušao i radio apsolutno sve što od njega tražite. Pre letnje pauze našalio sam se sa njim i rekao sam mu da mu dajem dva meseca da žonglira 50 puta levom, pa 50 puta desnom i na kraju 50 puta glavom. Šta se dogodilo? Dva meseca kasnije je uspeo. Bio sam šokiran i od tog momenta nikada mu nisam rekao šta da radi. Jednostavno sam ostavio prirodi da odluči o njegovom slučaju“, rekao je jedan od njegovih trenera iz mlađih kategorija.
Kantea su posle titule prvaka Evrope pitali da li smatra da zaslužuje Zlatnu loptu koja se dodeljuje najboljem igrač sveta, na šta je on skromno odgovorio da samo želi da uživa u peharu Lige šampiona, kao i da se bliži Evropsko prvenstvo.
​I snimak na kojem svi fudbaleri ljube „klempavka“, a jedino ga Kante stidljivo s dve ruke dodiruje, najbolje opisuje koliko je zapravo Francuz skroman, ponizan i jedinstven.
​Kanteova priča mogla bi da ohrabri mnoge dečake, pre svega one siromašne, da krenu njegovim putem jer čuda su moguća jedino ukoliko istinski verujete u njih i svaki dan se borite da ostvarite svoj cilj.
Čelsi na čelu s vlasnikom Romanom Abramovičem vrlo dobro zna šta radi, izuzetno ceni ljudske i igračke Kanteove kvalitete, pa će klub narednih dana ponuditi Francuzu novi višegodišnji ugovor. 
► Četa Romana Abramoviča je na krovu Evrope! /video/
► „Zvezdina kobra“ za Sputnjik: Revakcinacija na godišnjicu Barija
► Ekskluzivno: Kamera Sputnjika na ulicama Porta pred finale Lige šampiona /video/
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala