Šampion u bodibildingu objasnio put do vrha: „Kilo i po mesa dnevno, vodu ne pijem“

© Foto : Privatna arhivaDušan Savić bodibilder
Dušan Savić bodibilder - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Mnogima je prva asocijacija na pomen imena Dušana Savića legendarni fudbaler Crvene zvezde, ali ovoga puta nije reč o njemu, već o apsolutnom šampionu u bodibildingu i benč presu.
Momak rođen u Prokuplju 1990. godine ne prestaje da obara rekorde u obe discipline koje su sušta suprotnost, a u razgovoru za Sputnjik je pred početak Kupa Srbije u bodibildingu, koji startuje 29. maja u Zemunu, objasnio kolika su zapravo odricanja potrebna, koliko rigorozna ishrana je neophodna, da bi se isklesali mišići od čelika pred izlazak na scenu u kojoj se veliki broj muškaraca nadmeće, a samo jedan na kraju odnese svu slavu i pobedu.
Italijan velikog srca i „čeličnih nogu“ oduševio Novaka
„Napadam pobedu na Kupu Srbije na koji mogu da dolaze i stranci. Praktikuje se da dolaze stranci iz republika bivše Jugoslavije, turnir je otvorenog karaktera. To je ujedno najjače i najbitnije takmičenje u prvom delu sezone, kao i kvalifikacija za reprezentaciju za Balkansko prvenstvo koje će biti održano u Rumuniji od 11. do 13. juna“, ističe Savić, koji je član naše reprezentacije od 2013. godine.
Vredno je radio prethodnih mesec i po dana, najpre u Prokuplju, dok je dan uoči takmičenja stigao u Beograd, kako bi bio maksimalno spreman za ono što ga očekuje.
„Najjači utisak bi bio da se pobedom krene ka Balkanskom prvenstvu koje još nisam osvojio. Dosta puta sam izlazio, ali uvek je malo nedostajalo. Sreća je tu bitan faktor. Poslednji put kada sam bio, pobedio je Bugarin koji je samo nekoliko dana pre toga postao evropski šampion, a ja sam osvojio Kup Srbije. Bio sam bolji od njega, svi su to videli, ali ne ide da mu daju da bude drugi, a čovek pre toga postao prvak Evrope“, kroz smeh priča Dušan.
Savić koji je nedavno odneo pobedu u benč presu i to posle preležanog virusa korona, podigavši kilažu duplo veću od svoje, objašnjava do najsitnijih detalja kako teku pripreme za Kup Srbije u bodibildingu.
„Što se ishrane tiče, i same pripreme za turnir, moje pripreme traju šest nedelja. Znači, mesec i po dana rigorozne dijete. Treniram dvaput dnevno, tačnije četiri treninga dnevno. Ujutru rad s tegovima i kardio trening od 40 minuta, isto to i uveče. Dijeta je rigorozna, na kilogramu pilećeg mesa sam dnevno, tu je još i 100 grama kuvanog pirinča, i 50 grama sirovog lešnika. E sad, poslednje nedelje je zastupljeno pražnjenje i punjenje glikogena iz mišića. Tu se podiže unos mesa na kilo i po, pije se samo destilovana voda, otpadaju pirinač i lešnici. To je kod pražnjenja glikogena, a kod punjenja, dva tri dana dana pred takičenje, jedem teglu meda dnevno i kilogram kuvanog pirinča. To je baš onako ekstremno, izbacuje se i so jer je poznato da vezuje vodu. Dan pred takmičenje izbacuje se i voda tamo negde oko 18 časova, pa sve do kraja takmičenja, totalna dehidracija“, kaže za Sputnjik šampion Dušan Savić.
Za kraj je objasnio kako je uspeo da spoji nespojivo, tačnije dve potpuno različite discipline.
„Ja sam jedini u Srbiji, koji je uspeo da osvoji titule u benč presu i bodibildingu. Jednostavno, odvojim te dve stvari kao dve celine i u fazama se pripremam za svaku od njih. Nema osobe u Evropi koji sa 90 kilograma, koliko ja imam, podigne 200 kilograma. To je duplo više od svoje kilaže. Toliko sam podigao u teretani, dok sam takmičarskih podigao 190 kilograma. Jednostavno, ne ide zajedno bodibilding i benč pres, jer je praktično nemoguće. Ali, ja sam uspeo, odvojio sam ih po fazama, jer potpuno su drugačija priča. Energija i snaga se iscrpe za bodibilding, s takvom spremom ne bih imao šanse na benč presu, ali sve se može kada čovek zna šta hoće i kako radi da bi ostvario cilj“, poručio je apsolutni šampion Dušan Savić.
► Vanredno stanje – Olimpijske igre potencijalno bez najboljeg iz Srbije?
► Katastrofa Mercedesa – Ferstapen pokorio Monako i preuzeo vrh!
► Bjelica za Sputnjik: Maja je pravi lider, idemo po zlato u Japan /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala