Rusija: Odluka SAD da se ne vrate u Sporazum o otvorenom nebu — još jedna politička greška

CC BY 2.0 / Flickr / Airwolfhound / Izviđački avion američkog ratnog vazduhoplovstva RC-135
Izviđački avion američkog ratnog vazduhoplovstva RC-135 - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Odluka SAD da se ne vrate u Sporazum o otvorenom nebu je još jedna politička greška, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
„Sjedinjene Američke Države su napravile još jednu političku grešku i zadale novi udarac evropskom sistemu bezbednosti. Pružili smo im dobru priliku koju nisu iskoristili“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, Vašington i dalje širi izmišljotine o tome da Moskva navodno krši taj sporazum, što je potpuno apsurdno.
Rusija je razočarana odlukom SAD da se ne vrate u Sporazum o otvorenom nebu iako je takav korak bio očekivan, dodao je Rjabkov i istakao da je Vašington propustio šansu da pozitivno doprinese jačanju bezbednosti u Evropi.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Ruski poslanik: Vašington kriv za uništenje Sporazuma o otvorenom nebu
„Odluka je bila očekivana, ona nas, naravno, ne raduje, već razočarava jer su SAD propustile još jednu šansu da na razumnoj osnovi daju pozitivan doprinos zadatku jačanja bezbednosti u Evropi. Umesto toga, one nastavljaju sa nepotkrepljenim insinuacijama, iznose optužbe na naš račun, na šta smo reagovali mnogo puta“, rekao je Rjabkov.
Zamenik ministra smatra da odluka Vašingtona ne doprinosi stvaranju povoljne atmosfere za razmatranje pitanja kontrole naoružanja tokom predstojećeg ruskog-američkog samita. S tim u vezi, smatra da je malo verovatno da će tema Sporazuma o otvorenom nebu ili njegovih alternativa biti razmotrena na predstojećem sastanku ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Džoa Bajdena 16. juna u Ženevi.

Bezbednost Rusije osigurana

Istovremeno, on je ocenio da će bezbednost Rusije i bez njenog učešća u Sporazumu o otvorenom nebu biti osigurana na najpouzdaniji način.
„Činu podnošenja predloga zakona Federalnoj skupštini o izlasku iz Sporazuma prethodilo je temeljno proučavanje svih aspekata na međuresornom nivou. I nijedan ruski resor, koji je na neki način odgovoran za aspekt osiguranja naše bezbednosti, nikada ne bi usaglasio predlog zakona da nije bio stopostotno siguran da će i bez našeg učešća u Sporazumu o otvorenom nebu interesi bezbednosti zemlje biti osigurani na najpouzdaniji način“, objasnio je Rjabkov.
Američki izviđački avion Boing P-8A Posejdon - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Kraj Sporazuma o otvorenom nebu – ko je najveći gubitnik
Takođe je naglasio da su „mere za izgradnju poverenja i kolektivni napori na polju transparentnosti sami po sebi važni i da je gubitak tog alata loš znak, koji govori o tome da mnogo toga nije u redu sa evropskom bezbednošću“.
Kako je rekao, Vašington i saveznici Amerike, kojima je bukvalno svejedno šta se dešava u tom polju, krivi su za ono što se dešava.
„Oni ugađaju svojim američkim gospodarima i jednostavno slede i najmanje nagoveštaje kako treba postupati u toj situaciji“, dodao je.
Podsetimo, Državna duma Rusije jednoglasno je usvojila je 19. maja zakon o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu. Očekuje se da pitanje o izlasku iz Sporazuma 2. juna razmotri Savet Federacije.   
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije potvrdilo je u četvrtak uveče da je dobilo obaveštenje od Sjedinjenih Američkih Država da se one neće vraćati u Sporazum o otvorenom nebu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala