Stejt department zatražio 255 miliona dolara za pomoć Ukrajini

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Američki Stejt department zatražio je od Kongresa 255 miliona dolara za fiskalnu 2022. godinu kao pomoć Ukrajini, a u cilju odbijanja „ruske agresije“, navodi se u budžetu Stejt departmenta koji je danas objavljen.
„Ukrajini ─ 255 miliona dolara. Američka pomoć će osnažiti mogućnosti Ukrajine kako bi se suprotstavila agresiji Rusije. Ovo finansiranje će ubrzati proces reformi u borbi sa korupcijom, povećati transparentnost i odgovornost, uključujući širenje spektra inicijativa u oblasti elektronskog upravljanja. Ujedno će pomoći i u reformi instituta, što je neophodno za evropsku integraciju države“, navodi se u dokumentu.
Pretpostavlja se da će deo sredstava koje je tražio Stejt department omogućiti „poboljšanje poslovne klime i trgovinskog potencijala Ukrajine, jačanje njenog agrarnog sektora, podršku energetske bezbednosti modernizacijom kompanije ‘Naftogas’ i uvećanje njene energetske efikasnosti“.
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pentagon i NATO pozivaju Rusiju na deeskalaciju kod granica Ukrajine
Stejt department kao drugi važan pravac razmatra podršku radu Specijalne posmatračke komisije OEBS-a koja prati tok konflikta.
Sledeća fiskalna godina u Sjedinjenim Američkim Državama počinje 1. oktobra 2021. godine.
Vlasti Ukrajine su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke (DNR) i Luganske narodne republike (LNR), koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Kijevu u februaru 2014. godine. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija stradalo je oko 13 hiljada ljudi.
Odnosi Moskve i Kijeva su se ozbiljno pogoršali zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti i zapadne zemlje ranije su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine. U januaru 2015. godine Vrhovna rada je Rusiju nazvala „zemljom agresorom“.
Moskva je nekoliko puta izjavljivala da ne učestvuje u ukrajinskom sukobu i da želi da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala