Pentagon i NATO pozivaju Rusiju na deeskalaciju kod granica Ukrajine

© Sputnik / David B. GleasonPentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
SAD i dalje pažljivo prate aktivnost ruske vojske kod granica sa Ukrajinom i pozivaju Moskvu da pokaže transparentnost u svojim postupcima, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin. I NATO je zabrinut zbog „povećanja ruskog prisustva kod granica Ukrajine“ i poziva Rusiju na deeskalaciju.
„Nastavljamo da pažljivo pratimo njihovu aktivnost kod granica Ukrajine i konsultujemo se sa našim partnerima na tu temu. Pozivamo Rusiju da prestane sa provokacijama i da pokaže transparentnost u vezi njenih poslednjih akcija“, rekao je Ostin na zajedničkoj pres-konferenciji sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom nakon sastanka u Briselu.

On je dodao da su „SAD posvećene pružanju pomoći Ukrajini u njenoj potrebi za samoodbranom“.

„Već neko vreme pružamo Ukrajini materijalnu podršku. To uključuje neke vrste naoružanja, kao i određeni broj vojnih instruktora koje smo slali da pomognu Ukrajini. Takođe planiramo da nastavimo sa tim, u skladu sa potrebama“, rekao je Ostin.

Sa druge strane, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je saopštio da ministri spoljnih poslova i ministri odbrane NATO- pozivaju Rusiju na deeskalaciju.

„Danas su ministri NATO-a razgovarali o gomilanju vojnih snaga u Ukrajini i oko njenih granica...To je deo čitavog niza agresivnih postupaka Rusije koji izazivaju duboku zabrinutost. Pozivamo Rusiju da odmah smanji tenzije, prestane sa provokacijama i da ispuni svoje međunarodne obaveze“, rekao je Stoltenberg.

Ranije su ministri spoljnih poslova zemalja G7 i visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj izrazili zabrinutost zbog navodnog premeštanja Oružanih snaga Rusije na granici sa Ukrajinom i na Krimu. Oni su pozvali Rusiju na deeskalaciju i pridržavanje principa OEBS-a. Kremlj je odgovorio da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije po sopstvenom nahođenju i da to ni za koga ne predstavlja pretnju i ne bi trebalo nikoga da brine. Moskva je više puta navodila da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala