Zaharova odgovorila predsedniku Poljske podsetivši na dejstva poljskih vojnika u Iraku

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, komentarišući skandaloznu izjavu poljskog predsednika Andžeja Dude o Rusiji, podsetila na dejstva poljskih vojnika u Iraku.
Zaharova je navela primer „normalnosti“ na poljski način.
„Irak je, na početku američko-natovskog rata protiv ove zemlje, bio podeljen na četiri vojne zone. Jedna zona je predata pod komandu poljskog kontingenta. U Iraku su bili raspoređeni poljski garnizoni. Ukupan broj poljskih trupa u toj zemlji od 2003. do 2005. godine iznosio je oko 1.700 vojnika, a koliko se sećam, kasnije je povećan do 2.400“, napisala je portparolka na Fejsbuku.
Poljski vojnici su nekoliko godina u Iraku ubijali ne samo Iračane, već i braću po oružju, naglasila je ona.
„Tako je, na primer, 8. juna 2004. godine na području grada El Suvaira u eksploziji vozila poljskog vojnog kontingenta koje je prevozilo eksploziv poginulo šest pripadnika okupacionih snaga (tri pripadnika inženjerske jedinice Slovačke, dva poljska vojnika i jedan letonski vojnik)“, dodala je Zaharova.
Poljske trupe su 2008. godine otišle sa Bliskog istoka.
„Koliko je iračkih civila ubijeno, još nije prebrojano. Organizacije za ljudska prava smatraju da ih je na stotine hiljada. A koliko njih su ubili poljski vojnici iz ‘normalne’ zemlje?“, upitala je portparolka ruskog Ministarstva.
Predsednik Poljske Andžej Duda je ranije tokom zvanične posete Gruziji nazvao Rusiju „nenormalnom“ i „agresorskom zemljom“.
Duda redovno daje oštre izjave o Moskvi. Još jedan primer je tokom govora povodom Dana ustava početkom maja: tada je Rusiju nazvao „neprijateljem slobode“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin više puta je nazvao „rusku pretnju“ izmišljotinom onih koji „žele da profitiraju od svoje uloge prvih redova u borbi protiv Rusije da bi za to dobili nekakve bonuse i beneficije“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala