Lavrov pozvao da se prekine sa satanizacijom beloruskih vlasti

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergekj Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergekj Lavrov  - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Rusija poziva da se prekine sa satanizacijom beloruskih vlasti, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući izjave šefa kijevske delegacije u kontakt grupi Leonida Kravčuka o potrebi da se pregovori o Donbasu prenesu iz Minska u drugu zemlju.  
„Što se tiče pitanja daljeg rada kontakt grupe i odbijanja, kako je rekao gospodin Kravčuk, da se njene aktivnosti nastave u Minsku zbog događaja oko Belorusije, koje sada sve zanimaju, želim da potvrdim ono što je Moskva više puta zvanično izjavljivala: insistiramo na tome da se prekine sa satanizacijom onih ljudi koji se ne sviđaju Zapadu“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Gabona Pakom Mubeleom Bubejem.
O pitanju mesta održavanja sastanaka kontakt grupe za rešavanje situacije na istoku Ukrajine treba da odlučuju koautori Minskih sporazuma, a ne šef pojedinačne delegacije, dodao je Lavrov.
„Što se tiče pitanja daljeg rada kontakt grupe i odbijanja gospodina Kravčuka da nastavi, kako je rekao, njenu aktivnost u Minsku zbog događaja oko Belorusije... On je, naravno, šef delegacije, ali nije na njemu da odlučuje kako će kontakt grupa nastaviti da radi. Ona je formirana u kontekstu paketa dokumenata odobrenih na samitu u Minsku 2015. godine, a zatim odobrenih rezolucijom Saveta bezbednosti UN. A oni koji su potpisali ovaj paketa dokumenata, verovatno će se dogovarati o tome kako dalje da se radi“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.
Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Kravčuk: Minsk ne može biti platforma za pregovore o Donbasu, alternativa - Poljska
Ranije je šef kijevske delegacije kontakt grupe za rešavanje sukoba u Donbasu Leonid Kravčuk izjavio da Minsk više ne može da bude platforma za pregovore i da je potrebno da se traži druga platforma. On je to objasnio prekidom avio-saobraćaja sa Belorusijom, kao i „diktatorskim ponašanjem“ predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.
Ukrajina je obustavila letove sa Belorusijom od 26. maja posle situacije sa prinudnim sletanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku. Takođe je ukrajinskim avio-kompanijama i avionima zabranjeno letenje u vazdušnom prostoru Belorusije. Ambasada Belorusije uputila je u utorak protestnu notu ukrajinskom Ministarstvu spoljnih poslova i odluku Kijeva nazvala političkom, apsurdnom i neosnovanom.
Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo više od 13 hiljada ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala