Kravčuk: Minsk ne može biti platforma za pregovore o Donbasu, alternativa - Poljska

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk
Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Šef ukrajinske delegacije u Kontakt grupi za Donbas Leonid Kravčuk izneo je predlog da se pregovori iz Minska, gde su se odvijali pre izbijanja pandemije virusa korona, premeste u Poljsku. Kako kaže, Minsk više ne može da bude mesto za pregovore jer nije demokratska zemlja i zavisna je od Rusije.
„Iz nekadašnjeg socijalističkog bloka predložio bih Poljsku. Zbog toga što tu neće biti pitanja. Mi i Poljska nismo uvek bili prijatelji i zato niko neće reći da je Poljska večni, verni prijatelj Ukrajine. To bi bilo normalno. Van socijalističkog bloka tu je mnogo zemalja. To mora da bude neutralna zemlja, demokratska, to ni u kom slučaju ne može biti Belorusija, jer ona, iz usta Lukašenka, poručuje veoma ružne i čak neprilične stvari na račun Ukrajine, ona je pod kontrolom Rusije“, rekao je Kračuk u izjavi za TV „Ukrajina 24“.
Ukrajinski vojnik pored sistema Grad - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
DNR: Ukrajina spremna za rat

Kravčuk pretpostavlja da se Rusija neće složiti s tim da se pregovori prebace u drugu zemlju jer je problematično odvesti predstavnike samoproglašenih republika u Donbasu u drugu zemlju.

Za sebe kaže da u Minsk neće ići i da je spreman i da ode s funkcije ako mu bude predloženo da se pregovori vode u beloruskoj prestonici.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optižuju za pogoršanje situacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala