Eparhija raško-prizrenska odgovorila na Kurtijevo pismo

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Pratite nas
Ako prištinske institucije žele da pokažu minimum dobre volje za poštovanje verskih prava SPC na Kosovu i Metohiji, dužne su da u potpunosti ispune odluku Ustavnog suda Kosova o priznavanju manastirske imovine, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.
Eparhija je to poručila povodom pisma koje je nedavno igumanu manastira Visoki Dečani, ocu Savi Janjiću, uputio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, a u kojem mu je predočio „posvećenost kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasleđa svih zajednica na Kosovu“.
U saopštenju eparhije se podseća se da se odluka kosovskog Ustavnog suda već pet godina uporno ignoriše uprkos zahtevima za njeno sprovođenje od strane manastira i međunarodnih predstavnika.
Pored toga, ministar za prostorno planiranje iz vlade Kurtija javno je odbacio odluku Komisije za specijalne zaštićene zone iz novembra 2020. o izgradnji zaobilaznice oko zaštićene zone manastira, navodi se u saopštenju.
„Miniranjem ove odluke koja je donesena uz međunarodno posredništvo, praktično se poziva na kršenje zakona o zaštićenim zonama“, ističe Eparhija raško-prizrenska.
U ovakvoj situaciji odgovaranje na ovakva pisma, bez prethodno pokazanog poštovanja sudskih odluka i vladavine prava, potpuno je bespredmetno, zaključuje se u saopštenju eparhije.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala