Đoković poslao surovo iskrenu poruku i otkrio zapanjujući podatak

© REUTERS / GUGLIELMO MANGIAPANENovak Đoković tokom duela sa Tejlorom Fricom u Rimu
Novak Đoković tokom duela sa Tejlorom Fricom u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
Novak Đoković je ponovo govorio o akademiji koju stvara, ali i o stanju tenisa u Srbiji koji, kako kaže, umire.
Đoković je u procesu otvaranje velike akademije na Dorćolu koja za cilj ima unapređenje uslova mladih igrača u Srbiji, ali i u regionu.
U najnovijem izlaganju o akademiji, posle meča sa Matsom Moraingom u drugom kolu Beograd opena, Novak je govorio i o stanju srpskog tenisa, poslavši surovo iskrenu poruku i otkrivši zapanjujući podatak.
„Takmičarski tenis u Srbiji - umire. Ja to konstantno ponavljam. Pre 10, 15 godina smo imali 8.500 registrovanih igrača, a sada imamo manje od 1.500, što je zapanjujuće“, kazao je Đoković.
Do pre nekoliko godina na ovim prostorima nije postojala nijedna teniska akademija nalik onima koje postoje širom sveta, što je bio veliki problem.
Srpski teniser Marko Topo tokom Beograd opena - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Rođen je u Minhenu, ali je izabrao Srbiju – i za njega garantuje Novak Đoković
„Velika mi je želja da u Beogradu napravim akademiju svetske klase. Mi ovde imamo mnogo teniskih talenata, a do akademije Janka Tipsarevića pre nekoliko godina nije postojala nikakva akademija u ovom delu sveta. Srećan sam što sada imamo dve u Beogradu i nadam se da će u regionu biti još nekoliko, jer je to uslov za uspeh u budućnosti“, dodao je srpski teniser.
Novak je tokom prvog turnira u Beogradu objasnio novinaru Sputnjika šta se krije iza njegove zamisli i kako će tačno izgledati uslovi u akademiji, koja će se nalaziti u okviru Teniskog centra „Novak“ na Dorćolu.
Kao glavni razlog pada broja teniskih takmičara u Srbiji ističe jako slab klupski nivo.
Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Novak Tennis Center (@novak.tennis.center)

„Nemamo kvalitetna takmičenja na klupskom nivou, a to je osnova za svakog teniskog igrača. On mora da bude u pravom okruženju, u kojem može da se takmiči sa drugima, da stvara rivalstva i prijateljstva. Kada sam ja odrastao to je bilo moguće u klubovima. Odrastao sam sa Viktorom Troickim, koji je godinu dana stariji od mene. Sada mnoga talentovana deca rade 1 na 1 sa trenerima od malih nogu i mislim da to nije pravi put“, kaže Novak.
O padu tenisa u Srbiji nedavno je u intervjuu za Sputnjik govorio i Bogdan Obradović, nekadašnji selektor Dejvis kup reprezentacije koji je blisko sarađivao sa Novakom.
„Stalno nekome nije jasno, kako to da tenis nije razvijeniji? Ja stvarno ne razumem šta nije jasno. Nov reket košta 100 evra, patike još 100 evra, trening dva puta nedeljno 150, 200 evra, a ako hoćete da igrate češće onda je to još skuplje. Sve kada se stavi vidi se da retko ko to može da priušti. E sad, postoje dva puta, prvi je da se to samofinansira, a drugi da bude putem menadžera, firmi, nekih kompanija... ali, to je druga priča”, rekao je Obradović u januaru.
Novak objašnjava da je okruženje jedan od najbitnijih faktora za razvijanje mladog igrača, ali da to nije sve.
Novak Đoković tokom meča sa Matsom Moraingom na Beograd openu - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Đoković se u Beogradu nervirao, pa smo ga pitali – šta je idealno?
„Naravno, potreban vam je kvalitetan program koji je krojen za vas, ali potrebno je i okruženje u kojem imate ljude kao što ste vi, ljude koji igraju na istom nivou, koji su čak i bolji od vas i koji će vas motivisati da budete bolji. Biti u takvom takmičarski nastrojenom okruženju razvija mentalni i emotivni karakter svakog sportiste“.
Novak je od malih nogu radio sa Jelenom Genčić, kojoj je posvetio mnoge titule i koja je bila jedna od najuticajnijih ljudi u životu mladog Đokovića.
„Ja sam imao sreće što sam radio sa Jelenom Genčić i što sam radio sa ljudima kao što su ona. Oni su uticali na moj život i na terenu i van njega svojim savetima i raznim stvarima koje su mi neverovatno pomogle da izgradim karakter i ličnost. Te zdrave navike su za mene počele veoma rano, tako da mi je prirodno došlo da nastavim to a praktikujem, a sada ne vidim to kod mlađih generacija. Nadam se da ćemo u akademiji svima pružiti takve uslove. Plan je da postoji mnogo različitih disciplina, zato sam pominjao i taj holistički pristup. Ali, na kraju krajeva, sve zavisi od njih (mladih tenisera prim. aut.). Oni moraju da pokažu da im je stalo, da su spremni da transformišu svoj život kako bi dostigli velike stvari u teniskom svetu. Nije dovoljno samo trenirati...“, podvukao je Đoković.
Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Novak Tennis Center (@novak.tennis.center)

Đoković: Video sam sve, to je prljav sistem!
„Zapad nas se boji zbog Đokovića“
Zbog ovoga je Novak Đoković to što jeste /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala