Kako je svetkovina postala rijaliti /foto, video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićHaos na derbiju FK Crvena zvezda i FK Partizan
Haos na derbiju FK Crvena zvezda i FK Partizan - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
Dvobojem u finalu Kupa Srbije Crvena zvezda i Partizan praznih pušaka su spustili zavesu na sezonu napaćenog srpskog fudbala. Domaćinu je pripalo sve, gostu ništa, ali je bačena mrlja na osvajanje duple krune crveno-belih. Prve posle dugih 14 godina.
Niko ne može da ospori da je četa Dejana Stankovića na dominantan način osvojila Superligu, pošteno je prigrljen i toliko željeni trofej Kupa posle penal lutrije, ali je ružan način na koji se sve odigralo na najvećem srpskom stadionu, pred navodno praznim tribinama svetog mesta srpskog fudbala, popularne „Marakane“.
Galerija je bila krcata, kao i novinarska loža u koju „igla nije mogla da padne“, a jasno je da nisu svi bili novinari. Pojedince je odalo uličarsko ponašanje ispraćeno salvom psovski na račun, pre svega Vladimira Stojkovića, povicima „Mustafa“, dok nisu bili pošteđeni ni ostali igrači crno-belih, kao i ni trener Aleksandar Stanojević.
© Sputnik / Lola ĐorđevićLoža na stadionu Rajko Mitić na utakmici između FK Crvena zvezda i FK Partizan
Loža na stadionu Rajko Mitić na utakmici između FK Crvena zvezda i FK Partizan - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Loža na stadionu Rajko Mitić na utakmici između FK Crvena zvezda i FK Partizan
I na stranu to što se dešavalo van terena, šta ćemo sa onim što su ponudili fudbaleri u crveno-belim i crno-belim dresovima? Ponovo je u tom večitom derbiju, koji bi trebalo da bude praznik fudbala i svetinja, viđena nula! Ne samo na semaforu u Ljutice Bogdana, već u svakom smislu.
Sa bezbroj sitnih faulova (oko 57 prekšraja), seckanja igre, osporavanja sudije Srđana Jovanovića i dovođenja u pitanje njegovih odluka.
Gospodo, a gde je tu fudbal, gde su driblinzi, akcije, asistencije, golovi?
I logično je da će obojica trenera Stanković i Stanojević da stanu u zaštitu svojih fudbalera, iznoseći činjenice da je sezona duga i naporna, da su igrači istrošeni... Ali, da li su baš toliko istrošeni, i da li je jedan Kup Srbije baš toliko veliki ulog, da ni Zvezda ni Partizan ne mogu da ponude navijačima krštenu akciju, a kamoli gol!?
U redu, ajde i to da im oprostimo, i da ostavimo bar na kratko na marginama. Ali, šta ćemo sa uvertirom samog finala u kojem jedan od najiskusnijih aktera večitog derbija iz oba tabora, golman Partizana Vladimir Stojković u najavi utakmice pominje silovanje, ukoliko njegov tim ne pobedi?
I njegov tim na kraju nije pobedio što je bio idealan povod da se igrači Crvene zvezde nesportskim i neukusnim reakcijama u trenucima emociolnog naboja spuste na njegov nivo, ustvari da budu još gori od njega.
© Sputnik / Lola ĐorđevićIgor Vujačić i El Fardu Ben – FK Partizan i FK Crvena zvezda
Igor Vujačić i El Fardu Ben – FK Partizan i FK Crvena zvezda - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Igor Vujačić i El Fardu Ben – FK Partizan i FK Crvena zvezda
Proključala je trava Marakane kada je Zvezdino dete Nikola Krstović pogodio u penal seriji, posle čega se uneo Stojkoviću u lice i ko zna šta sve rekao.
Činjenica je da je Stojković kao daleko stariji i iskusniji morao da ostane 'ladan ko špricer', ali je golman Partizana poznat po kratkom fitilju naseo na jeftinu provokaciju mlađeg kolege i čitavo finale Kupa je momentalno poprimilo drugu dimenziju.
Fudbal i viteštvo, pali su u drugi plan, bačena je mrlja, onog trenutka kada je Krstović pojurio ka Stojkoviću, a ovaj ga „patosirao“ s loptom nabijenom u facu!
Bio je to signal da rulja u vidu igrača oba tima, kao i stručnih štabova, utrči u šesnaesterac gola podno južne tribine i nastao je opšti metež. Više se nije znalo ko pije, a ko plaća. Prštalo je sa svih strana, bili su to udarci ispod pojasa, nedorasli jednom finalu Kupa Srbije, kakva god da nam je liga, kakvo god da nam je prvenstvo i njegova regularnost.
Ono je više izgledalo na uličnu šorku nego na fudbalski meč. Možda se neki neće složiti sa takvom konstatacijom, ali igrači Zvezde i Partizana su u finalu Kupa 'sahranili' fudbal, a navijačima u galeriji i novinarskoj loži, kao i onima kraj malih ekrana ponudili najjeftniji mogući rijaliti.
Nažalost, to nije sve! Vrhunac je usledio po završetku penal serije, a za njega se postarao Marko Gobeljić, desni bek Crvene zvezde, koji je skinuo šorts ispred Stojkovića, što je bila jasna aluzija na njegovu izjavu da njega siluju ukoliko Partizan zakaže u veliko finalu.
Takav potez ne priliči profesionalnom sportisti, u kakvoj god ekstazi da se nalazi, i ne opravdava ga. Jednostavno, ne priliči. Svestan je toga i trener Zvezde Dejan Stanković, koji je gospodski na konferenciji za medije posle utakmice, priznao da su njegovi igrači pogrešili, i da će se sutradan kajati.
„Rekao sam svima šta mislim kako ko treba da se ponaša kada se izgubi i kada se pobedi. To su sve odrasli momcim. Sigurno je da će se kajati ujutru, kada se bude probudio. Jedino što da se izvinim u moje ime, i u ime FK Crvena zvezda“, kratko je Stanković prokomentarisao sramno i skandalozno ponašanje Marka Gobeljića, kao i reakciju Krstovića.
Trener Crvene zvezde Dejan Stanković - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Stanković održao lekciju igračima: Zaveži usta, primi medalju i tišina /video/
I kao što na početku rekosmo, spuštena je zavesa na cirkusku sezonu napaćenog srpskog fudbala u kojem se čak nije znalo ni ko će trofej Kupa Srbije dodeliti zbog previranja oko mesta zamenika predsednika Fudbalskog saveza Srbije.
Spekulisalo se da će to učiniti Nenad Bjeković koji je nadjačao Marka Pantelića, koji je ražalovan s pomenute funkcije, ali pošto je gospodin Bjeković okoreli partizanovac, očigledno nije našao za shodno da to učini, pa je pehar Borjanu i drugovima dodelio Vladimir Petrović Pižon, koji se na terenu Marakane našao u ulozi „vatrogasca“.
Zvezdi svaka čast na osvojenom Kupu Srbije, na duploj kruni, ali moglo je to da bude učinjeno sa daleko više stila, posebno jer je Partizan bio oslabljen neigranjem nekoliko stranaca, a pobegao im je i „japanski jaguar“ Asano, koji im je bio lider tima.
Jedno je sigurno, fudbal nam se pretvorio u rijaliti program, kriterijumi ne postoje, sva oruđa u toj borbi su dozvoljena, sve granice probijene, pa je najvažnije sačuvati živu glavu i otići kući.
Kao što izreka kaže, „jutro je pametnije od večeri“, ali veliko je pitanje da li su izvučene bilo kakve pouke...
Nezapamćen haos u finalu Kupa – Zvezda posle penala srušila Partizan i osvojila duplu krunu!
Detalji sa derbija o kojima priča cela Srbija! /video/
Stanković o Gobeljićevom skidanju šortsa ispred Stojkovića: Kajaće se sutra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala