Bugarski ekspert: Severna Makedonija može postati „trojanski konj Rusije u EU“

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
Snovi Severne Makedonije da će Evropska unija naterati Bugarsku da pusti komšije u EU neće se ostvariti, izjavio je Bugarskom nacionalnom radiju član zajedničke bugarsko-makedonske komisije za obrazovna pitanja Kiril Topalov.
„Evropskoj uniji je jasno da ta država nije ni za milimetar napredovala po pitanju reformi od tog totalitarno-komunističkog modela upravljanja, koji je i formirao Severnu Makedoniju u bivšoj Jugoslaviji. To je jedna od najmanje reformisanih republika bivše Jugoslavije“, izjavio je ekspert. 
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Bugarski evroposlanik strahuje da je novi šef diplomatije spreman na ustupke Skoplju
U slučaju da Evropska unija na Bugarsku izvrši pritisak po ovom pitanju to će za stabilnost Balkana biti pogubno. U tom slučaju će u sastav Evropske unije „ući trojanski konj Rusije“, smatra Topalov.
„To će biti trojanski konj Rusije i svih snaga koje žele da destabilizuju Evropsku uniju“, naveo je ekspert.
Prema njegovim rečima, oni su, razgovarajući sa bugarskim članovima komisije i makedonskim kolegama, uspeli da shvate mentalitet svojih komšija – stanovništvo nije spremno da menja svoj odnos prema Bugarima.
Podsetimo, Bugarska prošle godine nije odobrila početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije u EU i pozvala je Skoplje da počne da poštuje Sporazum o dobrosusedstvu koji je potpisan sa Sofijom 2017. godine i ispuni uslove Bugarske da se prestane sa govorom mržnje protiv Bugara i da ne promoviše ideju postojanja makedonske manjine u Bugarskoj.
Nova vlada Bugarske saopštila da će zadržati postojeću politiku prema Severnoj Makedoniji, ali će kao i pre težiti ka dijalogu sa komšijama.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala