Bugarski evroposlanik strahuje da je novi šef diplomatije spreman na ustupke Skoplju

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Pratite nas
Novi bugarski ministar spoljnih poslova Svetlan Stoev pokazao je pred evropskim kolegama da je spreman da čini ustupke Skoplju, ocenio je poslanik Evropskog parlamenta iz Bugarske Angel Džambaski, komentarišući susret ministra sa evropskim komesarom za proširenje i portugalskim ministrom spoljnih poslova.
Bugarski ministar je, prema rečima poslanika, tokom susreta sa kolegama rekao da Sofija neće promeniti stav prema Severnoj Makedoniji, ali da je za Bugarsku ključna stvar podrška dobrosusedskim odnosima i dobijanje garancija po pitanju Sporazuma od dobrosusedstvu između dve zemlje.
Prema rečima Džambaskog, reči „vlada Republike Severne Makdeonije“ i „garancije“ su apsolutno nespojive jer se Skoplje ne pridržava međunarodnih sporazuma.
„Kada govorimo o S. Makedoniji sa sadašnjom prosrpskom i antibugarskom vladom, nemoguće je govoriti o bilo kakvom restartovanju. To jednostavno neće dati rezultate. Nikada nije davalo i neće davati. Malo verovatno je i obnavljanje dijaloga koji je zaparavo bio uvek monolog Zaeva: ‘O ovome i ovome nećemo pregovarati’. I kraj. Što se tiče obanavljanja poverenja: mi, Bugari, nismo izgubili poverenje prema narodu Severne Makedonije, ali kada je reč o političarima poput Zaeva, Pendarovskog, Mickoskog, ono je nepovratno izgubljeno“, napisao je on na Fejsbuku.
Bugarski predsednik Rumen Radev je juče rekao da put Severne Makedonije u EU ide preko Bugarske i da je važno da Sofija, kao odgovorni član EU, ne unese nove probleme u Uniju.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala