Ambasada Češke u Moskvi otpustila preko 70 zaposlenih ruskih državljana

© Sputnik / Evgeniя Novoženina / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Češke u Moskvi
Ambasada Češke u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
U okviru smanjenja sastava diplomatske misije na paritetnoj osnovi sa ruskom stranom, ambasada Češke u Moskvi otpustila je 71 zaposlenog, saopštila je portparolka češkog Ministarstva spoljnih poslova Eva Davidova.
„Obaveštenje o otkazu dobio je 71 zaposleni u ambasadi Češke u Moskvi, u Češkoj kući i u Češkom centru“, izjavila je ona.
Kako je rekla, još osmoro zaposlenih biće otpušteno do kraja maja, što znači da će ukupno biti otpušteno 79 osoba, a broj preostalih zaposlenih, u skladu sa odlukom ruske strane, biće 19 osoba.
Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.
Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Moskva: Češka nadmašila sve po besmislenim optužbama prema Rusiji, obilo joj se o glavu
Pored toga, u znak solidarnosti sa Pragom ruske diplomate su isterale i Slovačka, Litvanija, Letonija i Estonija.
U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su naveli da su proterivanje diplomata i jednostrane sankcije postali za neke zemlje „neadekvatan instrument“. Prema rečima portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, te prljave političke igre razaraju tkivo međunarodnih odnosa.
U Kremlju su izjavili da Rusija neće tolerisati „to, što rade u Češkoj“ i susednim zemljama i da su neosnovane optužbe Češke protiv Rusiji nanele neverovatnu štetu u odnosima dve države. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je dodalo da optužbe protiv Rusije predstavljaju deo velike kampanje Zapada protiv Rusije.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala