Moskva: Češka nadmašila sve po besmislenim optužbama prema Rusiji, obilo joj se o glavu

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Češka je po apsurdnim i ništavnim optužbama na račun Rusije nadmašila sve, rekao je direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin. Ali, to se obilo o glavu visokorangiranim zvaničnicima češke vlade – rejtinzi njihovih stranaka su u dramatičnom padu.
Kako je rekao, Zapad iznosi besmislene, a povremeno i ništavne optužbe na račun Rusije.
„U tim optužbama, izmišljotinama, Češka je nadmašil sve, izmislivši čudnu priču o navodnom učešću Rusije u eksplozijama u skladištu oružja koje su se desile pre sedam godina“, rekao je Nariškin u intervjuu za Bi-Bi-Si.
On je dodao da su zvaničnici koji zauzimaju prilično visoke pozicije u češkoj vladi toliko neubedljivo i protivrečno govorili o tome da se to negativno odrazilo na njih.
Tako je rejting stranke ANO na čijem čelu je premijer Andrej Babiš prvi put pao ispod 20 odsto, dok je podrška Socijal-demokratskoj partiji, predvođena vicepremijerom Janom Hamačekom koji je takođe učestvovao u „antiruskoj kampanji“, pao veoma nisko.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Lavrov: Češka i SAD na spisku neprijateljskih zemalja zbog odnosa prema Rusiji
Podsetimo, antirusko raspoloženje u Češkoj pojačalo se u svetlu optužbi Praga da su ruske obaveštajne službe umešane u eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine i naknadne odluke o proterivanju 18 ruskih diplomata iz zemlje. Rusija je uveče istog dana objavila o svojim recipročnim merama – 20 zaposlenih u ambasadi Češke proglašeno je za persone non grata.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su optužbe o umešanosti u eksploziju ruskih obaveštajnih službi apsurdne, neosnovane i izmišljene, a da iza proterivanja ruskih diplomata iz Praga stoje Sjedinjene Američke Države, Češka i druge evropske zemlje koje pokušavaju da prikriju svoje unutrašnje probleme.
Vlada Rusije odobrila je prošlog petka spisak neprijateljskih država. Na spisku se ističu dve države: Sjedinjene Američke Države i Češka.
Dan kasnije šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je Rusiju da preispita odluku o spisku neprijateljskih država kako bi se izbeglo dalje pogoršanje odnosa između Rusije i EU, koje su i bez toga u napetom stanju.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala