„Ruski rulet“: Evropski savet o incidentu sa avionom „Rajan era“

© AFP 2023 / Emmanuel Dunand Premijer Belgije Šarl Mišel
Premijer Belgije Šarl Mišel - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Pratite nas
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je nakon rasprave sa liderima EU o incidentu sa avionom „Rajan era“ u Belorusiji izjavio da sa ljudskim životima „ne sme da se igra ruski rulet“ i da se stvara pretnja za civilnu avijaciju.
„To je pretnja po civilnu avijaciju. Nećemo prihvatiti pokušaju igranja ruskog ruleta sa životima ljudi koji ni za šta nisu krivi. To što se dogodilo je neprihvatljivo. Naša reakcija je u skladu sa ozbiljnošću situacije“, rekao je on.
Lideri EU su nakon razmatranja situacije u vezi sa Belorusijom doneli odluku da zabrane letove beloruskih avio-kompanija u vazdušnom prostoru EU. U saopštenju se evropski avio-prevoznici pozivaju da izbegavaju da lete iznad Belorusije. Zatraženo je i da se ubrza uvođenje sankcija protiv fizičkih lica i kompanija Belorusije zbog navedenog incidenta.
Sada je za odluku Evropskog saveta potrebno tehničko odobrenje na ministarskom nivou.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Vašington i Brisel: Lukašenko će odgovarati za incident sa avionom "Rajan era"
Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.
Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala