Mađarska protiv globalnog minimalnog poreza

© AP Photo / Noemi BruzakZastava Mađarske
Zastava Mađarske - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Pratite nas
Mađarska odbacuje bilo kakav plan koji bi je primorao da poveća porez, uključujući i predlog globalnog minimalnog poreza, izjavio je državni sekretar ministarstva finansija Andraš Talaj.
Talaj je za dnevni list „Mađar Nemzet“ rekao da će Mađarska nastaviti sa svojom politikom snižavanja poreza, napominjući da će vlada sledeće godine smanjiti porez na zarade, a mlađe od 25 godina osloboditi poreza na lični prihod.
Samo te dve mere će privredi ostaviti na raspolaganju više od 300 milijardi forinti (862 miliona evra), dodao je on, javila je agencija MTI.
Dok mađarska vlada nastoji da ponovo pokrene ekonomiju putem smanjenja poreza, plan o uspostavljanju globalnog minimalnog poreza bi uticao na povećanje poreske stope, objašnjava Talaj.
Kaže da je prvobitna ideja iza tog plana bila da zemlje usvoje jedinstvene propise o oporezivanju tehnoloških giganata, koja je sada evoluirala u uspostavljanje jedinstvene minimalne korporativne poreske stope.
Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena nedavno je predložila globalnu minimalnu poresku stopu od 21 odsto, naveo je mađarski državni sekretar i podsetio da Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj takođe radi na predlogu o minimalnom porezu.
„Mađarska će se suprotstaviti bilo kakvom pokušaju usvajanja bilo koje globalne minimalne poreske stope. Jednostavno, mi ne možemo da podržimo povećanje poreza, čak i ako iza toga stoje uticajni glasovi. Mađarska se neće odreći prava da utvrđuje poresku politiku, koju smatra jednim od najvažnijih elemenata svog ekonomskog suvereniteta“, poručio je Talaj.
Smatra da bi usvajanje globalnog minimalnog poreza služilo interesima određenih globalnih ekonomskih sila, i dodaje da to osporavaju zemlje s niskim poreskim stopama i transparentnim propisima.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala