https://lat.sputnikportal.rs/20210525/ima-razlike-sta-je-srpska-a-sta-turska-kafa-1125441674.html
Ima razlike: Šta je srpska a šta turska kafa
Ima razlike: Šta je srpska a šta turska kafa
Sputnik Srbija
Kafa, omiljeni napitak u mnogim domaćinstvima, sprema se na sličan način, ali u velikom "Savremenom kuvaru" iz 1967. godine, objavljenom u izdanju "Prosvete" na... 25.05.2021, Sputnik Srbija
2021-05-25T12:15+0200
2021-05-25T12:15+0200
2021-08-26T03:13+0200
kafa
društvo
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112259/87/1122598799_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_207bcd6c571003510acee06a746947a7.jpg
"Savremeni kuvar", u kojem se nalazi više od 3.200 recepata i saveta, u poglavlju "Kafa", podseća i na predanje da zasluga za otkriće kafe pripada jednom "čobančetu koje je primetilo da mu koze pokazuju izuzetnu živahnost kad god bi se nabrstile biljke poznate pod imenom kahoua".U Evropi je kafa počela da se pije sredinom 17. veka.Da je bilo nešto posebno u mlinovima za kafu koje je nekada svaka kuća imala, potvrđuje i ovaj stari kuvar u kojem se u pripremi navodi važnost mlevenja kafe pre kuvanja.Priprema kafeA razlika između srpske i turske kafe, nije samo u načinu služenja, već i u pripremi. Evo šta kaže Kuvar iz 1967. godine:Srpska crna kafa"Staviti u džezvu vodu i šećer i pustiti da provri. Za jednu šoljicu kafe potrebna je šoljica i po vode, kocka šećera i kašičica mlevene kafe. Kad voda provri, odliti malo u šoljicu ili drugo lonče, zakuvati kafu, pa vratiti džezvu na vatru da kafa napravi ključ, odnosno, samo da se podigne, ništa više. Usuti odlivenu vodu, ostaviti kafu minut-dva da 'stane' a zatim je razliti u šoljice i služiti". Turska kafa"Ova kafa se najviše pije u Bosni a spravlja se ovako: Staviti kafu u suvu zagrejanu džezvu i preliti je ključalom vodom. Kafa ne treba više da vri. Odnos vode, kafe i šećera je isti kao za srpsku kafu, samo što se šećer ne stavlja u kafu već se služi posebno. Gotova turska kafa služi se u malim džezvama, za svaku osobu posebno", preneo je B92.
https://lat.sputnikportal.rs/20210115/novi-pravilnik-sta-kafa-u-srbiji-vise-ne-sme-da-sadrzi-1124379091.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112259/87/1122598799_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_eccdc8d994451a1fc096f65ff92decf0.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
kafa, društvo
Ima razlike: Šta je srpska a šta turska kafa
12:15 25.05.2021 (Osveženo: 03:13 26.08.2021) Kafa, omiljeni napitak u mnogim domaćinstvima, sprema se na sličan način, ali u velikom "Savremenom kuvaru" iz 1967. godine, objavljenom u izdanju "Prosvete" na više od 1.000 strana, navedena je razlika između srpske i turske kafe.
"Savremeni kuvar", u kojem se nalazi više od 3.200 recepata i saveta, u poglavlju "Kafa", podseća i na predanje da zasluga za otkriće kafe pripada jednom "čobančetu koje je primetilo da mu koze pokazuju izuzetnu živahnost kad god bi se nabrstile biljke poznate pod imenom kahoua".
U Evropi je kafa počela da se pije sredinom 17. veka.
Da je bilo nešto posebno u mlinovima za kafu koje je nekada svaka kuća imala, potvrđuje i ovaj stari kuvar u kojem se u pripremi navodi važnost mlevenja kafe pre kuvanja.
"Da bi kuvana kafa bila ukusna potrebno je prvo da zrna kafe budu lepo ispržena ali ne prepržena. Drugo, da se kafa dobro samelje neposredno pre kuvanja. I treće, da voda dobro provri a zatim kad se kafa skuva, da napravi još jedan ključ. Kafa se služi čim se skuva, nikad podgrejana. Talog od kafe ne sme se ponovo upotrebiti".
A razlika između srpske i turske kafe, nije samo u načinu služenja, već i u pripremi. Evo šta kaže Kuvar iz 1967. godine:
"Staviti u džezvu vodu i šećer i pustiti da provri. Za jednu šoljicu kafe potrebna je šoljica i po vode, kocka šećera i kašičica mlevene kafe. Kad voda provri, odliti malo u šoljicu ili drugo lonče, zakuvati kafu, pa vratiti džezvu na vatru da kafa napravi ključ, odnosno, samo da se podigne, ništa više. Usuti odlivenu vodu, ostaviti kafu minut-dva da 'stane' a zatim je razliti u šoljice i služiti".
"Ova kafa se najviše pije u Bosni a spravlja se ovako: Staviti kafu u suvu zagrejanu džezvu i preliti je ključalom vodom. Kafa ne treba više da vri. Odnos vode, kafe i šećera je isti kao za srpsku kafu, samo što se šećer ne stavlja u kafu već se služi posebno. Gotova
turska kafa služi se u malim džezvama, za svaku osobu posebno",
preneo je B92.