Narod protiv elita: Potpisan „Veliki tehnološki zakon“

© Flickr / Gage SkidmoreRon Desantis
Ron Desantis - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Pratite nas
Guverner Floride Ron Desantis potpisao je u ponedeljak „Veliki tehnološki zakon“ u nameri da zaštiti stanovnike te države od dezinformisanja i cenzure. Optužujući Silicijumsku dolinu za „zloupotrebu slobode govora, misli i sadržaja“, Desantis je ocenio da je cilj zakona da „uvede fer-plej na društvenim mrežama“.
Zakon, koji predviđa i novčane kazne za platforme društvenih mreža od 250.000 dolara dnevno zbog uklanjanja platformi kandidata za izabranu funkciju u državi, zahtevaće od kompanija da postanu transparentnije u pogledu načina na koji donose zaključke u vezi sa moderiranjem sadržaja.
​Od sada će kompanije biti u obavezi da se dosledno pridržavaju tih standarda, rekao je Desantis na konferenciji za novinare u ponedeljak i naglasio da je postojao problem kada su „velike tehnološke kompanije cenzurisale predsednika Sjedinjenih Država“.
​Bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu uklonjen je nalog na Tviteru nakon što je optužen za podstrekivanje napada na zgradu Kapitola 6. januara. Uprkos negiranju optužbi, njegov nalog sa 88 miliona pratilaca trajno je suspendovan sa te platforme.
Stanovnici će moći da se bore protiv velikih tehnoloških kompanija zbog moderiranja sadržaja, uz kazne do 100.000 dolara za svaku dokazanu tužbu.
​Državni tužilac na Floridi moći će da pokrene pravni postupak protiv tehnoloških kompanija koje krše zakon.
„Na ovoj sesiji preduzeli smo mere kako bismo osigurali da nama, narodu Floride bude zajamčena zaštita od elita Silicijumske doline“, rekao je Desantis.
„Ako cenzori velikih tehnoloških kompanija budu sprovodili pravila nedosledno radi diskriminacije u korist dominantne ideologije Silicijumske doline, oni će od sada odgovarati“, dodao je guverner.
​Prema Desantisu, Florida će biti prva savezna država koja će primeniti takav zakon.

„Velika tehnološke kompanije u dosluhu korporativnim medijima“

Desantis je poznat kao kritičar cenzure najvećih tehnoloških kompanija. Optužio je platforme poput Jutjuba zbog namernog uklanjanja svega što se kosi sa njihovim „narativom“.
U aprilu je republikanski guverner bio domaćin okruglog stola sa stručnjacima za javno zdravlje, a taj video je uklonjen sa Jutjuba zbog navodnih „medicinskih dezinformacija“.
​Snimak je sadržao komentare da deca ne moraju da nose zaštitne maske u školi, za šta je kompanija navela da je u suprotnosti sa preporukama koje su izdali Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.
„Mislim da je ono čemu svedočimo zaista Orvelijanski. To je velika tehnološka, korporativno-medijska tajna koalicija, a krajnji rezultat je da je njihov narativ jedini ispravan“, rekao je Desantis.
Političar je naglasio da Gugl i Jutjub „rutinski hostuju video zapise o teorijama zavere, u rasponu od uzroka napada 11. septembra do uloge 5G mreže u izazivanju kovida 19“.
„Možete da nađete sve moguće teorije zavera na svetu na Guglu i Jutjubu“, dodao je.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala