Pariz o incidentu sa avionom „Rajan era“: Moguće proširenje sankcija EU protiv Minska

© AP Photo / Mindaugas KulbisAvion kompanije "Rajan er" na aerodromu u Viljnusu
Avion kompanije Rajan er na aerodromu u Viljnusu - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Državni sekretar pri Ministarstvu inostranih poslova Francuske Kleman Bon nije isključio mogućnost proširenja sankcija Evropske unije protiv Belorusije zbog incidenta sa avionom kompanije „Rajan er“, kao ni raspravu na temu „zatvaranja vazdušnog prostora Belorusije“.
„To je akt državne piraterije koji ne može da prođe nekažnjeno. Počev od događaja u vezi sa izborima, lažiranja i represija prošle godine, nekoliko puta smo uvodili sankcije protiv Belorusije. Danas je i sam predsednik Aleksandar Lukašenko potpao pod sankcije, kao i oko sto odgovornih osoba u Belorusiji. Naravno, možemo da proširimo te sankcije i na druge osobe“, rekao je Bon za televiziju „BFMTV“.
Kako je precizirao, to pitanje će biti razmotreno u ponedeljak na samitu lidera EU u Briselu.
Prema njegovim rečima, još jedna mera koja bi mogla da bude razmotrena nakon incidenta sa „Rajan erom“ je „zatvaranje vazdušnog prostora iznad Belorusije“.

Letonska avio-kompanija obustavlja letove nad Belorusijom

Nakon incidenta sa avionom „Rajan era“ koji je u nedelju prinudno sleteo u Minsku, letonski nacionalni avio-prevoznik „Er Baltik“ doneo je odluku da ne leti iznad Belorusije.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Borelj pozvao na međunarodnu istragu o prinudnom sletanju aviona „Rajan era“ u Minsk
„Avio-kompanija 'Er Baltik' odlučila je da za sada ne koristi vazdušni prostor Belorusije za svoje letove“, rekao je ministar saobraćaja Letonije Talis Linkajts, dodajući da je odluka povezana sa pitanjima bezbednosti letelica.
Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.
Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala