Borelj pozvao na međunarodnu istragu o prinudnom sletanju aviona „Rajan era“ u Minsk

© AP Photo / Olivier HosletŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj pozvao je na međunarodnu istragu o incidentu sa sletanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku.
„Ovo je još jedan očigledan pokušaj beloruskih vlasti da utišaju sve glasove opozicije“, navodi se u Boreljovoj izjavi.
Šef evropske diplomatije pozvao je na hitno oslobađanje privedenog novinara. Prema njegovim rečima, beloruske vlasti su ugrozile bezbednost putnika i posade aviona „Rajan era“. „Potrebno je sprovesti međunarodnu istragu o ovom incidentu kako bi se utvrdilo kršenje pravila međunarodnog vazduhoplovstva“, istakao je Borelj.
„O ovoj situaciji razgovaraće se na predstojećem zasedanju Saveta Evrope. Evropska unija će razmotriti posledice incidenta, a između ostalog će preduzeti mere protiv odgovornih lica“, dodaje se u saopštenju.
A Ryanair plane  - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Novi detalji o incidentu sa avionom "Rajan era": Piloti sami tražili da avion sleti u Minsk
 
Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.
Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala