Novi detalji o incidentu sa avionom "Rajan era": Piloti sami tražili da avion sleti u Minsk

© Foto : PixabayA Ryanair plane
A Ryanair plane  - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Pratite nas
Kontrolor leta na aerodromu u Minsku Maksim Kijakov saopštio je da je odluku o prinudnom sletanju doneo kapetan aviona "Rajan er", tj, Minsk nije naterao avion da sleti.
"Najbliži aerodrom je bio u Minsku i, u skladu sa međunarodnim pravilima, kapetan je doneo odluku da sleti kod nas. Tj, to je bila odluka komandira posade", rekao je Kijakov televiziji ONT.
I Telegram kanal "Pul Prvog" koji je blizak predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, objavio je da su i Atina i Viljnus tražili da "Minsk", kao najbliži aerodrom u trenutku kada su stigle informacije o bombi, prihvati avion.
„Stiglo je saopštenje o miniranju. U tom trenutku avion se nalazio u vazdušnom prostoru Belorusije. Istovremeno, i Atina i Viljnus traže od Minska da prihvati avion. Prema uputstvima, kontrolor leta treba da predloži posadi najbliži aerodrom. U trenutku kada je stiglo saopštenje, najbliži je bio nacionalni aerodrom Minsk“, navodi se u saopštenju.
Kako se naglašava, „komandir aviona je doneo odluku da se okrene ka Minsku“.
„Tada su i predsednika obavestili o situaciji. Prvi (predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko) je odmah rekao: proverićemo, pomoći ćemo. Prihvatili smo ga, organizovali smo proveru. Osigurali smo bezbednost putnika“, navodi se tamo.
Ranije je saopšteno da je avion "Rajan era" koji je leteo iz Atine u Viljnus prinudno sleteo u Minsk, nakon saopštenja da se u njemu mogla nalaziti bomba. Među putnicima je bio i osnivač opozicionog Telegram kanala "Neksta", Roman Protasevič, koji je odmah uhapšen na aerodromu. On je optužen, između ostalog, za "Organizaciju masovnih nemira" u Belorusiji.
Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Belorusije, za pratnju putničkog aviona bio je podignut MiG-29. 
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala