Lavrov: Rusija zabrinuta zbog novih poziva da se aktiviraju protesti u Belorusiji

© Foto : POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Rusija je zabrinuta zbog redovnih poziva opozicionarke Svetlane Tihanovske da se aktiviraju protesti u Belorusiji u avgustu i septembru, nadajući se da će narod Belorusije biti mudar i da neće slediti one koji pokušavaju da iskoriste situaciju za svoje sebične interese, izjavio je Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Zabrinuti smo zbog redovnih poziva Tihanovske da se pokrenu protesti u avgustu i septembru ove godine. Nadamo se da će beloruski narod pokazati sebi svojstvenu mudrost i da neće slediti one koji pokušavaju da iskoriste situaciju za svoje sebične interese“, rekao je Lavrov u intervjuu listu „Argumenti i fakti“.
Prema rečima ministra, Rusija, naravno, neće ostaviti Belorusiju u nevolji.
„Uvek smo spremni da pružimo pomoć svom susedu i strateškom savezniku. Jer se naši odnosi zasnivaju na bratskim i često porodičnim vezama, zajedničkoj istoriji i duhovnim vrednostima“, dodao je on.
Hapšenja u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Američki menadžeri „obojenih revolucija“ otkrili ruskim šaljivdžijama planove za Rusiju i Belorusiju
Podsetimo, masovni protesti opozicije u Belorusiji počeli su 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.
Zatim su u Belorusiji pokrenuti krivični postupci protiv niza opozicionih lidera zbog poziva na zauzimanje vlasti, stvaranja ekstremističkih grupa, zavera za preuzimanje neustavne vlasti i pokušaja terorističkih napada.
Vlasti Belorusije nekoliko puta su izjavljivale da su protestne akcije koordinisane iz inostranstva. Lukašenko je krivio Zapad da je direktno umešan u situaciju u zemlji. Posle izbora odnosi Belorusije i zapadnih država su se pogoršali. Evropska unija, Velika Britanija, SAD, Kanada i niz drugih zemalja su uvele sankcije protiv beloruskih zvaničnika i nekih kompanija.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala