Američki menadžeri „obojenih revolucija“ otkrili ruskim šaljivdžijama planove za Rusiju i Belorusiju

© Sputnik / Viktor TolochkoHapšenja u Minsku
Hapšenja u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Pratite nas
Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stoljarov, poznati kao ruski prankeri Vovan i Leksus, stupili su u kontakt sa rukovodstvom američkog Nacionalnog fonda za podršku demokratije (NED) i razgovarali sa njima u ime beloruskih opozicionara: Svetlane Tihanovske i članove njenog štaba. Tema razgovora je bio rad NED-a u Rusiji i Belorusiji.
Predsednik fonda Karl Geršam naglasio je da, iako je organizacija proglašena nepoželjnom u Rusiji, ona "podržava mnogo grupa i mnogo aktivnih programa u celoj zemlji", između ostalog, u kontaktu su sa saborcem Alekseja Navaljnog, Leonidom Volkovim.
"Oni su sada usredsređeni na izbore za Dumu u septembru. Oni imaju svoju strategiju... Zato je sada važan dijalog između vašeg i ruskog pokreta kako bi nastavili dalju borbu, kombinujući proteste i pripreme za izbore za Državnu dumu i lokalne izbore", rekao je Geršan.
Još jedna učesnica razgovora – potpredsednica za politička pitanja i strategiju NED-a Barbara Hejg dodala da fond ima velike programe u Rusiji, dok su njegovi predstavnici "pustili korenje, čak u provincijama, oblastima izvan Moskve".
Ona je posebno naglasila podršku novinarima koji se bave istraživanjima korupcije među ruskim činovnicima.
Geršman je rekao da NED finansira dva instituta: Nacionalni demokratski institut za međunarodna pitanja i Međunarodni republikanski institut. Oba aktivno rade u Belorusiji i povezani su sa Tihanovskom i njenim timom. Osim toga, NED, prema rečima predsednika, sarađuje sa izvesnim biznis-institutom, povezanim sa Privrednom komorom SAD i Centrom za međunarodno privatno preduzetništvo.
"Finansiramo ih kako bi radili u privatnom sektoru Belorusije, kako bi uspostavili saradnju, kao protivteža Lukašenka u obnovi ekonomije zemlje", naglasio je Geršman.
"Podržavamo ljude koji beže iz zemlje. Podržavamo njihov privremeni boravak u drugim državama i sve njihove potrebe. Radimo u celoj državi, na istoku zemlje, u Vitebsku, u Gomelju i drugim delovima zemlje, podržavamo civilni sektor, finansiramo kolektive. Radimo i u zapadnom delu zemlje – na slobodnim medijima u Grodnu, gde podržavamo građansko novinarstvo. Dugo vremena podržavamo beloruski jezik, istorijske i kulturne organizacije koje su promovisale nacionalni identitet Belorusije", nabroja je Geršman.

"Tihanovska" tražila markiranu odeću

Tokom razgovora predstavnici organizacije su uverili opozicione lidere u podršku, ali su naveli da moraju da znaju koje su njihove glavne potrebe. Tada je "Tihanovska" navela da joj je potrebna odeća.
"Želela bih da podsetim da mi je ministar inostranih poslova Švedske rekao da izgledam veoma siromašno. Moja odeća i obuća su siromašne. Zato mi je potreban novac kako bih normalno izgledala. Treba mi novac za Guči, jer su mi rekli da je to u trendu u SAD ili Luj Viton. Izgledam užasno, treba mi novac", požalila se bivši kandidat za predsednika Belorusije u licu prankera. Predstavnici fonda su predložili da će o toj temi razgovarati sledeći put.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala