Izrael ukida interne „kovid pasoše“

© AP Photo / Tsafrir AbayovVakcinacija u Izraelu
Vakcinacija u Izraelu - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Izrael će okončati lokalne restriktivne mere nakon uspešne vakcinacije koja je skoro u potpunosti zaustavila nove infekcije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje. Od 1. juna biće ukinute takozvane "zelene propusnice", odnosno ukida se ograničenja za ulazak na određena mesta onima koji nisu vakcinisani, naveo je ministar zdravlja Juli Edelštajn.
Izraelski ministar je taj potez najavio u nedelju, dodajući da će mera nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru ostati na snazi najmanje naredne dve nedelje, a zdravstveni stručnjaci će preispitati i tu odluku.
Mere za borbu protiv virusa korona koja važe za aerodrome i međunarodna putovanja ostaju na snazi i mogu biti pooštrene kako bi se sprečio potencijalni ulazak novih varijanti virusa.
Ali od 1. juna, takozvane „zelene propusnice“ će biti ukinute, što znači da Izraelcima više neće biti potrebni dokazi o vakcinaciji da bi ušli na različita mesta, a ograničenja kapaciteta u prodavnicama, restoranima i drugim mestima biće ukinuta. Neće biti dodatnih ograničenja za okupljanja, u zatvorenom ili na otvorenom, preneo je "Tajms of Izrael".
Izraelske „narukvice slobode“ - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Još jedna korona novina: Putnici na izraelskom aerodromu dobijaju „narukvicu slobode“
 „Izrael se vraća u rutinu. Pre manje od pola godine, počeli smo sa vakcinacijom i zahvaljujući odličnom radu zdravstvenih radnika postigli smo najbolje rezultate u svetu. Na moju veliku radost, sada nam situacija dozvoljava da ukinemo upotrebu „zelenih propusnica" i ljubičastih bedževa“, dodao je on.
"Zelene propusnice" bili su dodeljene onima koji su se već revakcinisani ili su preboleli kovid 19, dok su ljubičasti bili za sve ostale stanovnike, koji su se jednom ili nijednom vakcinisali.
Prema navodima izraelskog ministra, više od pet miliona Izraela primilo je obe doze vakcine protiv kovida 19, a stopa smrtnosti od posledica virusa korona veoma je niska već neko vreme, kao i broj novozaraženih.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala