Još jedna korona novina: Putnici na izraelskom aerodromu dobijaju „narukvicu slobode“

© Tanjug / AR/Sebastian ScheinerIzraelske „narukvice slobode“
Izraelske „narukvice slobode“ - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Pratite nas
Izrael je predstavio narukvicu za praćenje virusa korona kao alternativu dvonedeljnom karantinu za putnike koji dolaze u tu zemlju, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa privatnošću. Vrhovni  sud Izraela pokušava da ograniči ulogu izraelske tajne službe Šabak u pronalaženju kontakata.

Pilot program narukvice za praćenje započeo je u ponedeljak na aerodromu Ben Gurion, gde je putnicima po sletanju podeljeno 100 uređaja kao način da izbegnu boravak u hotelu-karantinu koji je pod vojnom upravom. Umesto toga, oni koji se odluče za novi sistem, koji sadrži elektronsku narukvicu, aplikaciju za pametni telefon i uređaj za praćenje koji se postavlja u kući, mogu slobodno da odu svojoj kući i tamo provedu dvonedeljni period izolacije. 

Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Angela Merkel: Lideri EU postigli saglasnost o uvođenju digitalnog sertifikata o vakcinaciji

Iako uređaj upozorava nadležne ako se korisnik udalji previše od uređaja za praćenje, Ordan Trabelsi, izvršni direktor kompanije Superkom, kompanije koja stoji iza narukvice, rekao je da ne prikuplja nikakve druge informacije.

„Niko nije primoran da to radi, ali onima koji su zainteresovani daje drugu mogućnost - veću fleksibilnost“, rekao je.

Zovemo je „narukvica slobode“, jer nikoga ne zaključavamo, već mu pružamo priliku da se vrati kući, naglasio je.

Ovaj projekat mogao bi da pokrene dodatnu zabrinutost s obzirom na ranije aktivnosti Superkoma, koji je sarađivao sa nizom vlada širom sveta u pružanju usluga „praćenja prestupnika“, koristeći tehnologiju za praćenje i nadgledanje zatvorenika i pritvorenika. Kompanija je prošle godine potpisala ugovor sa vladinom agencijom u Viskonsinu o pružanju iste usluge, a takođe prodaje tehnologiju koja se koristi za elektronske lične karte i sajber bezbednost. 

Vakcinacija u Izraelu - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Kovid-bedževi: Država šampion u vakcinaciji sada uvodi i znak raspoznavanja pelcovanih osoba

Kako je predstavljanje narukvica za praćenje počelo u ponedeljak, najviši izraelski sud presudio je da domaća tajna služba Šabak mora da zauzda napore u pronalaženju kontakata zaraženih koronom, nazvavši nadzor drakonskim i pretnjom za demokratiju u Izraelu. Iako je vlada koristila tajnu službu Šabak za praćenje od prošlog marta, sud je više puta osporio tu praksu, konačno presudivši da se agencija može koristiti samo u posebnim okolnostima počev od 14. marta, prenosi RT.

Izraelske vlasti već su predstavile sistem pasoša za vakcinisane, omogućavajući onima koji su primili vakcinu pristup određenim javnim prostorima koji su i dalje zatvoreni za nevakcinisane.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala