Kovid-bedževi: Država šampion u vakcinaciji sada uvodi i znak raspoznavanja pelcovanih osoba

© AP Photo / Tsafrir AbayovVakcinacija u Izraelu
Vakcinacija u Izraelu - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Pratite nas
Svetski prvak u vakcinaciji, Izrael, kreće u kontroverzni projekat kovid-bedževa koji će svojom bojom označavati da li je osoba pelcovana ili nije i tako onima koji jesu omogućavati ulazak u restorane ili na koncerte.

Poslednjih dana, zvanično se najavljuje raspored izlaska Izraela iz trećeg karantina od početka pandemije, zahvaljujući intenzivnoj kampanji vakcinacije koja je od zemlje napravila malu „svetsku laboratoriju“, prenosi Indeks.

Do sada je vakcinisano četiri miliona Izraelaca, ili 45 odsto stanovništva, od kojih je 2,6 miliona primilo i drugu dozu, prema poslednjim podacima ministarstva zdravstva, što je najveća stopa vakcinisanih na svetu.

Vodeći državni fond zdravstvenog osiguranja „Clalit“ sproveo je istraživanje na 1,2 miliona pelcovanih vakcinom Fajzer/Bionteh, utvrdivši njenu delotvornost od 94 odsto.

Uz delotvornu vakcinu i visok procenat pelcovanog stanovništva, vlasti predviđaju da postupno od nedelje otvaraju teretane, trgovačke centre, restorane i kafiće.

© AP Photo / Sebastian ScheinerVakcinacija u Izraelu
Kovid-bedževi: Država šampion u vakcinaciji sada uvodi i znak raspoznavanja pelcovanih osoba - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Vakcinacija u Izraelu

Sistem bedževa

Ali ne za sve. Vlada je najavila sistem bedževa: ljubičaste za one koji nisu vakcinisani ili su primili samo jednu dozu i zelene za one koji su primili i drugu dozu ili su preboleli kovid.

Trgovački centri, knjižare, muzeji, kafići i neka mesta za verske službe biće otvoreni za „ljubičaste“, dakle za sve.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala