Putin spreman za razgovor sa Zelenskim o saradnji na Krimu, ne i o njegovoj pripadnosti

© SPUTNIKPredsednici Ukrajine, Francuske i Rusije, Vladimir Zelenski, Emanuel Makron i Vladimir Putin na početku sastanka u "normandijskom formatu" u Parizu
Predsednici Ukrajine, Francuske i Rusije, Vladimir Zelenski, Emanuel Makron i Vladimir Putin na početku sastanka u normandijskom formatu u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin spreman je da na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim razgovara o Krimu, ako se radi o prekograničnoj saradnji, ali ne i o pripadnosti ovog regiona Rusiji, izjavio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov.
On je dodao da predstoji još mnogo rada u pogledu organizacije susreta lidera Rusije i Ukrajine.
„Bezizlazna situacija: naše ukrajinske kolege žele, na primer... Oni kažu: ‘Razgovaraćemo o Krimu’. Ali ako se razgovara o Krimu u smislu razvoja prekogranične saradnje, znate, Rusija ima prekograničnu saradnju sa regionima stranih zemalja – ako je s tim u vezi, onda sam siguran da će Putin biti spreman. Ali ako se razgovara o nečem drugom, a ne o tome da je Krim region Ruske Federacije, onda niko o tome nikada ni sa kim neće razgovarati“, istakao je Peskov u programu televizije „Rusija 1“.
Portparol Kremlj je podsetio da „u Ustavu stoji crno na belo da je krivično delo govoriti o otuđenju teritorija Ruske Federacije. Krivično delo! Stoga, naravno, ima još mnogo posla da se uradi, da se nastavi dalja razmena mišljenja i videćemo šta će od toga biti. Ali takva razmena mišljenja zaista postoji“, dodao je on.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Zelenski priznao da još ne zna o čemu bi razgovarao sa Putinom
Zelenski je ranije u video-poruci o bezbednosnoj situaciji u zemlji predložio Putinu da se „sastanu bilo gde u ukrajinskom Donbasu gde se vodi rat“, a Putin je odgovorio da bi ukrajinsko rukovodstvo za razmatranje pitanja o istoku Ukrajine prvo trebalo da se sastane sa rukovodstvom Donjecke i Luganske republike, a tek zatim sa predstavnicima Rusije.
Ruski lider takođe je rekao da je spreman da primi Zelenskog u Moskvi u bilo koje vreme koje mu odgovara, ukoliko on želi da razgovara o bilateralnim odnosima, ali Kijev taj predlog odbacio.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala