Zelenski priznao da još ne zna o čemu bi razgovarao sa Putinom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski se nada da će sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom omogućiti da se spreči pogoršanje situacije u Donbasu. Istovremeno je priznao da još ne zna o čemu će razgovarati.

 

„Kakav bi trebalo da bude dnevni red na tim pregovorima? Kakvi koraci će nas dovesti do mira? Gde će i kada ti koraci biti dogovoreni? To su otvorena pitanja“, rekao je Zelenski za italijanski list „Republika“.

Istovremeno je istakao da bi odgovore na ta pitanja trebalo pronaći u njegovom kabinetu i administraciji predsednika Rusije.

„Jasno je da odavno nije bilo prave, direktne komunikacije između Ukrajine i Rusije. To sigurno ne doprinosi konstruktivnim pregovorima. Stoga mi se čini da bi sastanak prvo trebalo da se održi na teritoriji koja je oličenje mira i dijaloga“, istakao je on.

Predsednik Ukrajine je takođe dodao da Evropa ne čini dovoljno kako bi se sukob okončao.

Zelenski je ranije u video-poruci o bezbednosnoj situaciji u zemlji predložio Putinu da se „sastanu bilo gde u ukrajinskom Donbasu gde se vodi rat“, a Putin je odgovorio da bi ukrajinsko rukovodstvo za razmatranje pitanja o istoku Ukrajine prvo trebalo da se sastane sa rukovodstvom Donjecke i Luganske republike, a tek zatim sa predstavnicima Rusije.

Ruski lider takođe je rekao da je spreman da primi Zelenskog u Moskvi u bilo koje vreme koje mu odgovara, ukoliko on želi da razgovara o bilateralnim odnosima, ali Kijev taj predlog odbacio.

Zelenski je danas izjavio da bi Vatikan mogao da bude „odgovarajuće mesto“ za pregovore sa ruskom stranom o rešenju pitanja Donbasa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala