Nova avantura Prištine: Samo jedan potez NATO-a otvorio bi vrata za pogrom Srba

© AP Photo / Visar KryeziuKosovske bezbednosne snage snimljene u Kosovskoj Mitrovici
Kosovske bezbednosne snage snimljene u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2021
Pratite nas
Ako NATO poništi sporazum i omogući pripadnicima KBS-a da bez dozvole Kfora pristupaju severu Kosova to bi bila ozbiljna pretnja po bezbednost Srba koja bi mogla da dovede i do novog pogroma, kaže Milovan Drecun predsednik Odbora za KiM posle najave Aljbina Kurtija da će od NATO tražiti da se taj sporazum poništi.
Drecun upozorava za Sputnjik da je ovo još jedna u nizu avanturističkih ideja takozvanog kosovskog premijera, na koju NATO nikako ne bi smeo da pristane.

Pretnja koja može da dovede do pogroma Srba

„Srpski narod na severu Kosova opravdano doživljava KBS kao formaciju koja ugrožava njegovu bezbednost i opstanak na Kosovu i Metohiji. Kurti dodatno destabilizuje situaciju ovim potezom jer nema nikakve potrebe da KBS boravi na severu Kosova i da mu se samim tim omogući da bude prisutan na administrativnoj liniji jer bi tako mogli da provociraju sukobe sa našim snagama,“ napominje Drecun. 

Kurti hoće fizičku kontrolu severa

Podizanje kapaciteta KBS-a i najava izgradnje nove vojne baze u južnom delu kosovske Mitrovice, po rečima našeg sagovornika, jasan je znak da Priština ima dugoročan plan čiji je cilj da KBS uspostavi fizičku kontrolu nad severom Kosova.
„Srpski narod to neće prihvatiti i zato je bitno da NATO nastavi sa poštovanjem dogovora i da komanda Kfora spreči ove poteze Prištine koji bi sigurno doveli do sukoba sa srpskim narodom. Srbija ne sme da dozvoli da bilo koja oružana formacija Prištine počini pogrom nad Srbima kao što je to bilo 2004. godine,“ objašnjava Drecun.

Ispipavanje NATO pulsa

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković osim što smatra da je ovaj potez bezbednosno opasan, vidi ga i kao novi čin provokacije od strane Kurtija.
„Ovo su provokacije koje duboko zadiru u promene Briselskog sporazuma i promene mandata Kfora i mislim da će to biti jako teško ostvarivo u ovom momentu imajući u vidu budućnost ove vojno-bezbednosno misije na Kosovu i Metohiji,“ kaže Stanković.
Iz tog razloga, naš sagovornik veruje da je ovo nova provokacija Kurtija ali i opipavanje pulsa pre svega NATO-a i međunarodne zajednice po pitanju KBS-a.
„Kurti u stvari pokušava da od Kfora i NATO-a dobije povratnu informaciju o ulozi KBS-a na Kosovu i Metohiji, a posebno na severu jer oni ne mogu tamo da odu bez odobrenja Kfora. Tamo inače bezbednosne snage funkcionišu po etničkom principu zbog sigurnosti stanovništva. Dakle, radi se o tome da ako bude dozvoljeno svim pripadnicima KBS-a da idu na sever Kosova to znači da se podiže stepen  uznemirenja srpskog stanovništva,“ objašnjava dr Stanković.

Tačijeva „nesreća“ za Kurtija

Kurti je ovaj sporazum koji je postignut 2013. godine nazvao štetnim po Kosovo i „nesreću“ koju su nasledili. Po njemu, ovo ne može da se reši samo jednim sastankom sa NATO, ali ni da naruši odnose sa zapadnom Alijansom.
Inače, Kurti je još 2020. tražio da se pokrene smena Tačija, koji je tada bio premijer i koji stoji iza ovog dogovora jer je smatrao da je Tači prekršio Ustav Kosova ovim sporazumom i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrešenje sa predsedničke funkcije, na kojoj je bio 2020. godine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala