Pucnjava na granici Jermenije i Azerbejdžana

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPogled iz jermenskog sela Ajgepar na borbeno uporište na teritoriji Azerbejdžana
Pogled iz jermenskog sela Ajgepar na borbeno uporište na teritoriji Azerbejdžana - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Jermenske jedinice otvorile su vatru upozorenja kao odgovor na pucnjavu azerbejdžanskih oružanih snaga.
„Dana 20. maja zabeležen je incident na graničnom delu oblasti Geharkunik u kome su učestvovali azerbejdžanski vojnici koji su ušli na teritoriju Jermenije“, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane.
Prema navodima Ministarstva, oko 15 časova (13 po srednjoevropskom vremenu) azerbejdžanska vojska ispalila je nekoliko desetina hitaca – „pretpostavlja se u vazduh“, na šta je Jerevan odgovorio.
Komandant azerbejdžanskih trupa uspostavio je kontakt sa jermenskim jedinicama i zatražio prekid vatre, objašnjavajući da su pucnji bili slučajni.
Grad Fizuli. Azerbejdžanska vojska preuzela je kontrolu nad njim tokom vojnih operacija u Nagorno-Karabahu u oktobru 2020. godine - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2021
Azerbejdžan odgovorio Jermeniji: Ne politizujte, zašto se obraćate ODKB-u
„Oružane snage Jermenije upozoravaju da će se ponavljanje takvih incidenata smatrati namernim pokušajem izazivanja konfrontacije i dovesti do odgovarajućih dejstava jermenske strane“, naglašava se u saopštenju Ministarstva.

Situacija u Sjunikskoj oblasti

Kako je ranije saopštilo jermensko Ministarstvo odbrane, Oružane snage Azerbejdžana su 12. maja pokušale da izvrše radove „na razjašnjavanju granica“ u jednom od pograničnih područja Sjunikske oblasti. Ministarstvo nije dalo detalje o procesu. Jerevan je ovaj incident smatrao planiranom provokacijom. Jermensko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak zbog kršenja teritorijalnog integriteta. Ministarstvo je saopštilo da su azerbejdžanske trupe prešle državnu granicu.
Vršilac dužnosti premijera Nikol Pašinjan naložio je da se Jermenija obrati ODKB-u i saopštio te planove Vladimiru Putinu.
Rusija je kasnije predložila da bude posrednik u raspravi o demarkaciji granice između Bakua i Jerevana. Putin je održao telefonske razgovore sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim i Pašinjanom. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da će Moskva delovati kao savetnik specijalne jermensko-azerbejdžanske komisije koja će rešavati ova pitanja.
O bezbednosti na nekim deonicama auto-puta u Sjunikskoj oblasti vode računa ruski graničari. Prema sporazumima, oni kontrolišu saobraćaj na deonicama puteva Goris-David Bek i Goris-Kapan, koji prolaze kroz problematična područja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala