Azerbejdžan odgovorio Jermeniji: Ne politizujte, zašto se obraćate ODKB-u

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaGrad Fizuli. Azerbejdžanska vojska preuzela je kontrolu nad njim tokom vojnih operacija u Nagorno-Karabahu u oktobru 2020. godine
Grad Fizuli. Azerbejdžanska vojska preuzela je kontrolu nad njim tokom vojnih operacija u Nagorno-Karabahu u oktobru 2020. godine - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2021
Pratite nas
Obraćanje Jerevena Organizaciji dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) zbog situacije na granici sa Azerbejdžanom je neosnovano, to je pokušaj politizacije procesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana.
Kako se navodi, upravo je to i bila tema telefonskog razgovora ministra spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhuna Bajramova sa njegovim tadžikistanskim kolegom Sirodžidinom Muhridinom, imajući u vidu da Tadžikistan trenutno na čelu ODKB-a.
Azerbejdžanski ministar je informisao svog kolegu o napetosti na azerbejdžansko-jermenskoj granici, istakavši da se azerbejdžanske pogranične snage nalaze na položajima svoje zemlje i da se taj proces realizuje u uobičajenom režimu i sistematski.
On je skrenuo pažnju da su i ranije postojala neslaganja po pitanju usvojenih mera o jačanju sistema zaštite granice u okviru teritorijalnog integriteta Azerbejdžana, ali da su ta pitanja rešavana pregovorima uz učešće strana koje su potpisale trilateralni sporazum o Nagorno-Karabahu.
Azerbejdžanski ministar je dodao i da nema razloga za obraćanje ODKB-u po ovom pitanju, već da je tu napetost potrebno rešavati isključivo politikom i pregovorima.
Podsetimo, jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su azerbejdžanski vojnici pokušali da pomaknu svoje položaje na teritorije gradova Vardenis i Sisijan na jugu Jermenije, što Jerevan smatra provokacijom.
S tim u vezi je vršilac dužnosti premijera Jermenije Nikol Pašinjan je napisao pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kome mu se obratio za pomoć, između ostalog i vojnu, zbog situacije u oblasti Sjunik.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala