Pravila su jasna u Evropi – šta će na to reći bivša Jugoslavija? /video/

© Foto : fiba.basketballKošarka
Košarka - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Finiš sezone u košarkaškoj ABA ligi aktivirao je staro pitanje – šta uopšte dobija šampion regionalnog takmičenja?
Trener Mladosti Dragan Jakovljević - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
„Srbija mora prvo da vodi računa o sebi, pa o drugima“
Srpski klubovi su početkom ovog milenijuma doneli odluku da se pridruže regionalnom takmičenju i u njega su uneli jednu kartu za Evroligu.
Dešavalo se da bez nje potom ostanu, pošto je crnogorska Budućnost kao šampion ABA lige stekla pravo nastupa u Evroligi, ali to više neće biti slučaj.
U narednom periodu, bar prema aktuelnim momentima, u Evroligi će igrati Crvena zvezda, bez obzira na plasman u ABA ligi, s obzirom na to da su Partizan, Cedevita Olimpija i Budućnost dobili pozivnice za Evrokup. 
To je dobar momenat za Zvezdu, ali je pitanje kako će se odraziti na perspektivu regionalnog takmičenja, koje bi moglo da izgubi rezultatski značaj, te status srpskih klubova, na šta je ukazao košarkaški analitičar Vladimir Kuzmanović, gostujući u emisiji Sputnjik sportMiljanov korner.
„Evroliga je napravila pravila, stavila na papir, ako hoćeš da budeš tu, moraš da ih prihvatiš, ako nećeš – nećeš. Ko je hteo da pročita pravilnik na 474 strana mogao je da vidi da je naznačeno da će u Evroligu ići predstavnik ABA lige, a mi smo to ovde shvatili kao da je to šampion. Možemo mi da pričamo šta hoćemo, ali videćemo kako stoje stvari. Činjenica da su podeljene pozivnice za Evrokup nešto govori, a ja najmanje želim da liga u kojoj smo želeli da učestvujemo jer smo ranije igrali srpsku ligu, ostane bez značaja. To će biti pogubno... Ako nema prohodnosti, ako šampion ne bude dobijao ništa, pitanje je ko će želeti da igra u toj ligi i na šta će to ličiti“, rekao je Kuzmanović.  
Miljanov korner - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Analiza predstojeće košarkaške „ludnice“, ali i (ne)uspeha Zvezde i Partizana /video/
Što se tiče Zvezde...
„Zvezda bi i u skromnijem sastavu imala učinak u Evroligi kao u ovoj godini, recimo u decembru su mogli da budu dovedeni neki slobodni igrači, ali to sve zavisi od strategije kluba, koja generalno nedostaje, već je cilj da se odmah bude prvi, ako ne to je smak sveta“.
Sa druge strane, Partizan je u pokušaju da stigne do Evrolige prošle sezone u ovoj doživeo totalni sunovrat.
„Videlo se da nešto ne valja... Nemoguće je dozvoliti Mornaru, direktnom rivalu, da uzme Nemanju Gordića... Krivo mi je bilo kada sam video kako gube, videlo se da im izmiče plej-of. Najavljen je period reorganizacije, dobar je potez dovođenje Zorana Savića za sportskog direktora, videćemo kako će se to odvijati“, rekao je Kuzmanović.
Partizan je dobio pozivnicu za Evrokup, kako ističe naš sagovornik, na osnovu istorijata, pošto plasmanom u prethodnoj sezoni to nisu zaslužili.
„Dobar je momenat da se konsoliduju, da odigraju jednostavnije takmičenje, ako žele da naprave zaokret ka mlađim igračima, imaju mogućnost da naprave ekipu koja neće morati da juri vrhunske rezultate u petom minutu sezone“, istakao je Kuzmanović.
Kompletan razgovor pogledajte u video prilogu:
► Šta je Zvezdi pošlo po zlu i da li je vreme za – dramu? /video/
► Šou Balkanaca u Americi /video/
► Jokić je bio fantastičan, ali je Hrvat uništio Denver! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala