„Srbija mora prvo da vodi računa o sebi, pa o drugima“

© Foto : ABA / Dragana StjepanovićTrener Mladosti Dragan Jakovljević
Trener Mladosti Dragan Jakovljević - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Pratite nas
Košarkaški trener Dragan Jakovljević je za Sputnjik sport je govorio o osvajanju Košarkaške lige Srbije, ali i problemima u srpskoj košarci.
Jakovljević je sa Mladosti iz Zemuna završio grupnu fazu Košarkaške lige Srbije na prvom mestu, nakon što je u dramatičnoj završnici meča protiv Vojvodine njegova ekipa zabeležila trijumf.
„Svakom čoveku je čast i zadovoljstvo da bude prvak lige u svojoj zemlji. Mislim da je liga naše zemlje nama najvažnija liga zato što ko ne ceni sebe, ne ceni ni druge ljude. S druge strane je bila jako dobra liga jer su zbog pomoći države i pomoći predsednika svakom klubu igrači imali uslove da ostaju, a ne da, kao ranije, posle par kola beže iz lige. Tako da je liga prvi put imala dobitne elemente, rekao je Jakovljević za Sputnjik sport.
Ekipa Mladosti uspela je da iznese sezonu na krilima nekoliko mladih igrača i tek nekoliko stranaca.
„Pre svega, mi smo jako mlad tim. Naši igrači su mladi, imamo samo Prlju koji ima skoro 29 godina i Mičela koji ima 31. To su jedini igrači koji su stariji. Svi su mladi, 23 godine, do Belića koji ima samo 17 a koji je bio veoma bitan a koji je junior. Tako da je tu morao da se gleda nedostatak iskustva i nedostatak rutine, a onda i dva takmičenja koja su zahtevala i energiju i snagu i fokus i sve te stvari su ti neki momenti odgajivali“, dodaje naš sagovornik.
Očekivana tema u razgovoru sa srpskim trenerom bila je srpska košarka, odnosno sve češće pominjanje problema o odlasku mladih igrača iz naše zemlje.
„Ja sam uvek za to, ja nikome ne mogu da osporim pravo, ovo je slobodan svet, neću nikom da branim... Ali, ako napraviš ambijent i u ambijentu neko ima želju, volju, interes da bude negde... Mi trebamo da popravimo ambijent, da srpska liga bude bolja i jača“, kaže Jakovljević i dodaje:
„Videli ste neregularnosti u srpskoj ligi, utakmice koje su sumnjive, da ne kažem dalje. Da je krenula istraga ka državi, da se dešava da ekipe ne skinu najbolje igrače, nego stave juniore. To su opasne stvari. Mi moramo da gledamo da našu ligu ojačamo i očistimo. Naša liga treba da se razvija, jer mi nemamo bolju ligu od srpske lige. Srbija mora prvo da vodi računa o sebi, pa o drugima“.
Bilo je pominjanja da bi možda bilo bolje da se razvija jedinstvena domaća liga, pogotovo s obzirom da sve češće i češće probleme u regionalnoj, ABA ligi.
Dejan Tomašević, bivši srpski košarkaš i generalni sekretar KSS - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Tomašević za Sputnjik: Veliko prisustvo stranaca je pogubno za srpsku košarku
„To je stvar o kojoj se mora pregovarati sa Bertomeuom, što se tiče prohodnosti klubova koji imaju kvalitet. Mada, Srbija je ove godine imala jako loš učinak u Evropi. Zvezda je predzadnja i, ne znam, i ako osvoji ABA ligu – gde će ona? Opet ide tamo negde da bude džak za udaranje. Partizan isto ima slabu sezonu. Meni je pre svega nenormalno da Mega, FMP i Borac ne igraju u srpskoj ligi, to mi je nenormalno. Imaju jedno takmičenje nedeljno, i njima bi bilo bolje da igraju igrači, da se razigraju, da struktura bude bolja ako bi igrali domaću ligu, tu treba razmisliti“.
Jakovljevića smo upitali da li misli da li će navedeni problemi uticati i na reprezentaciju.
„Mi imamo dva mlada reprezentativca, juniorskog Belića i omladinskog Tanaskovića, koji su ostvarili značajnu ulogu u našem uspehu. Ne možemo da nađemo srpske igrače tog kvaliteta, to je problem veliki. Treba raditi prvo na osnovnoj obuci mladih igrača po regionima, da ostaju kućama, da se radi sa njima, da država kroz Savez pomogne kroz stručnjake i treninge, i da oni što pre dobijaju šansu u seniorskoj košarci“.
Mladost je nedugo nakon osvajanja domaćeg prvenstva krenula u pohod na titulu ABA 2 lige, ali ju je u polufinalu plej-ofa zaustavio Studentski centar iz Podgorice.
Jakovljević za naš portal ističe važnost osvajanja prvog dela domaćeg prvenstva, koje se nastavlja kada se tri najbolje ekipe (Mladost, Zlatibor i Vojvodina) priključi pet članova ABA lige (Crvena zvezda, Partizan, Mega, FMP i Borac).
Košarkaši Bajerna obezbedili plej-of Evrolige - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
Italijan se naljutio zbog pitanja o Srbinu: Šta hoćete od mene? Bio je fantastičan, jeste srećni?
„Ne samo da je vetar u leđa, svaki čovek kad nešto radi pa to osvoji, lepše se oseća nego kad je drugi. Taj mentalitet pobednika je jako bitan za svakog čoveka, specijalno za sportiste. Oni imaju pojačan taj deo da kad nešto osvoje, pobede, budu više vrednovani“.
Tekuća sezona bila je dodatno komplikovana pogotovo za klubove koji su igrali dva takmičenja istovremeno, pošto se ABA 2 liga igrala u takozvanim „mehurima“, u nekoliko turnirskih okruženja tokom sezone. Međutim, naš sagovornik smatra da je ovakav sistem takmičenja dobar za košarku.
„Mislim da je dobra ideja, odlična za mlade igrače da imaju više treninga, a manje putovanja, i mislim da treba raditi na tome da se taj sistem unapredi. Da imamo više prostora da razvijamo naše lige i da uvlačimo sve u našu ligu. Jer, bez dobre lige – nema napretka košarke. U našoj ligi treba smanjivati broj klubova“, zaključio je Jakovljević
Urnebesan gaf košarkaša Mornara: „Umalo ga ne poslah za Nikšić“ /video/
Amerika bi trebalo da zna – Nikola Jokić nije kao „oni“
Srbija dobila nikad lakšu grupu!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala