Podigao je trofej i oprostio se od svoje „stare dame“

© AP Photo / ISABELLA BONOTTOĐanluiđi Bufon i Kristijano Ronaldo
Đanluiđi Bufon i Kristijano Ronaldo - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Đanluiđi Bufon je ikona Juventusa, ali je došlo vreme za rastanak! Legendarni čuvar mreže je pobedom u finalu Kupa Italije nad Atalantom 2:1 osvojio 23. klupski trofej s crno-belima, a šesti kup čime je postao rekorder.
Zlatan Ibrahimović pred meč Zvezde i Milana - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Zlatanove suze i prokleta kolena – zvezde koje neće videti EVRO
Ali to je ujedno i značilo da je došao kraj! Puno toga lepog Đanluiđi je proživeo u Juventusu, samo ostaje gorak ukus što nije osvojio trofej Lige šampiona, čak ni kada je otišao na kratak „izlet“ u Pari Sen Žermen, posle kojeg se vratio u svoj Torino.
 Ono što je posebno interesantno u prebogatoj karijeri jednog od najboljih golmana u istoriji fudbalske igre, jeste to da je pre čak 22 godine, davne 1999. kao 21-godišnjak osvojio prvi trofej u karijeri.
​Branio je tada boje Parme i saigrač mu je bio Enriko Kijeza, legendarni napadač, sa kojim je nadigrao Fjorentinu i osvojio prvenac. Nedelju dana kasnije Kijeza je pogodio u finalu Kupa UEFA u kojem je Parma bila uspešnija od Marselja ubedljivim rezultatom 3:0. 
E, pa koliko je grandiozan Đanluiđi Bufon i čitava njegova karijera, koliko traje, najbolje oslikava činjenica da je sada sa sinom Enrika Kijeze - Federikom, osvojio rekordni šesti Kup Italije. I sudbina je tako htela da baš Federiko Kijeza postigne odlučujući gol u finalu protiv Atalante - 2:1.
Bufon je igrao i osvajao trofeje sa dve generacije porodice Kjeza, što je podatak za divljenje.
„Rekao sam pre finalne utakmice: 'Điđi, osvojio si ovaj pehar sa mojim ocem, a posle utakmice sam mu rekao sada si to učinio i sa mnom“, poručio je heroj Juventusa Kjeza, dodajući da će im Điđi mnogo nedostajati.
A kako i ne, ne treba trošiti  reči za čoveka koji je branio gol Juventusa na 685 utakmica, a čak 322 puta uspeo je da sačuva mrežu.
Interesovanje za Điđija koji je sa Italijom osvojio titulu prvaka sveta, sa Juventusom čak 10 puta bio šampion Serije A, pokazao je Dinamo iz Kijeva, pa ostaje da se vidi da li će 43-godišnji Bufon prihvatiti ponudu iz Ukrajine.
Ipak, daleko od toga da su Kijevljani jedini, u redu za potpis golmana u petoj deceniji stoje Olimpijakos, Ajntraht Frankfurt i Sporting iz Lisabona.
► Čudo u Buenos Ajresu – korona ih „pokosila“, ostali bez ijednog golmana i pobedili! /video/
► „Rat“ fudbalera zbog Izraela i Palestine: „Sada je momenat da objasnim...“ /foto, video/
► Rusija je naučila jednu izreku iz Srbije – uz ovacije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala