Nemački poslanik o „Severnom toku 2“: Prvi put od 1945. Berlin pružio otpor Vašingtonu

© AP Photo / Michael ProbsBundestag
Bundestag - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Prvi put od kraja Drugog svetskog rata Nemačka je uspela da zaštiti svoje interese od transatlantskog partnera i uspešno pruži otpor Americi po pitanju sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“, izjavio je član komiteta za međunarodne poslove nemačkog Bundestaga Valdemar Gert.
„Radi se o političkom pregovaranju i danas smo, napokon, čuli da je naš nemački narativ prihvaćen u Vašingtonu. Dalji pritisak na Rusiju zbliziće je sa Kinom i to bi mogao da bude ozbiljan problem za SAD. Pritisak na Nemačku je besmislen – 'Severni tok 2' će biti dovršen, nemamo alternativu, Nemci će raditi sa Rusima. Nemačka je uspela da zaštiti svoje nacionalne interese. Po mom mišljenju, prvi put u posleratnom periodu se dešava da je Berlin uspeo da, iako ne u potpunosti, pruži otpor i uspešno odbrani interese sopstvenog naroda, da pokaže da je Nemačka suverena država“, rekao je Gert.
Srećom, u Sjedinjenim Američkim Državama danas ima prisebnih ljudi koji su počeli pragmatičnije da razmišljaju o budućem svetskom poretku, dodao je.
„Reč je o energetskoj bezbednosti Nemačke i Evropske unije, što SAD ranije uopšte nisu uzimale u obzir“, ocenio je poslanik.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Nemački ministar: Planovi Vašingtona da odustane od sankcija „Nord strimu“ ─ konstruktivan korak
Odluku o zadržavanju nekih sankcija, na primer, protiv ruskih brodova za polaganje cevi, Gert je nazvao „željom Amerike da zvecka oružjem još malo “.
Prema rečima Gerta, uprkos jakim vezama između SAD i Nemačke, Berlin i dalje nije ni blizu „ranga ravnopravnog partnera“.
Kako je rekao, „sada vidimo prvi izdanak novog nemačkog suvereniteta“.
Ukoliko pritisak bude nastavljen, nije isključeno da će politički kurs Berlina biti zamenjen više proruskim, a u tom slučaju bi se SAD suočile sa moćnom konfrontacijom Pekinga i Moskve, zaključio je poslanik Bundestaga.
Podsetimo, američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se ranije sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom u Rejkjaviku. On je u sredu izjavio da je u interesima SAD da obustave sankcije protiv operatora projekta „Nord strim 2 AG“, njegovog direktora i zaposlenih.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala