Nemački ministar: Planovi Vašingtona da odustane od sankcija „Nord strimu“ ─ konstruktivan korak

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
Odluke Vašingtona o „Severnom toku 2“ donete su uzimajući u obzir vrlo dobre odnose između zemalja i činjenicu da je Nemačka važan partner za Sjedinjene Američke Države, izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas novinarima u Berlinu.
„Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije, što je posledica njihovog principijelnog stava o cevovodu ‘Severni tok 2’... sa izuzetkom ‘Nord strima 2 AG’, čiji je direktor državljanin Nemačke. Ovo poslednje smatramo korakom ka nama“, rekao je ministar dodajući da su „odluke u Vašingtonu donete uzimajući na izuzetno dobar odnos“ između vlada dveju zemalja.
Mas je dodao da se u Berlinu to shvata kao izraz činjenice da je Nemačka važan partner za SAD na kojeg se računa i u budućnosti i sa kojim se na najkonstruktivniji mogući način razmatraju postojeći problemi.
Nemački ministar je objasnio da namera američke administracije da privremeno odustane od uvođenja sankcija kompaniji „Nord strim 2 AG“, operatoru gasovoda „Severni tok 2“, predstavlja konstruktivan korak, koji Nemačka namerava dalje da razmatra sa američkim partnerima.
Brod za polaganje cevi Akademik Čerski - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Nemačka odobrila nastavak gradnje "Severnog toka 2" u svojim vodama
Prema njegovim rečima, istovremeno se još uvek ne zna kako će izgledati sledeći izveštaj koji će Stejt department predstaviti Kongresu za tri meseca.
„Ali imamo još tri meseca, tokom kojih ćemo sa zvaničnicima u Vašingtonu razgovarati o tome šta činiti dalje“, naglasio je Mas, napominjući da „Severni tok 2“ nije jedino pitanje oko kojeg Nemačka i Sjedinjene Američke Države imaju „fundamentalna razmimoilaženja u mišljenju“.
„Ovaj projekat ne bi trebalo dalje da opterećuje našu izuzetnu saradnju (sa SAD)“, smatra Mas.
„Mislim da ćemo iskoristiti vreme do sledećeg izveštaja kako bismo sa našim partnerima u Vašingtonu razgovarali o posebno problematičnim delovima ovog projekta, s obzirom na one koji osećaju da su u opasnosti u vezi sa ovim projektom. To je pre svega Ukrajina“, objasnio je on.
Ranije je portal „Aksios“, pozivajući se na izvore, saopštio da američka administracija namerava da odustane od sankcija protiv operatora „Nord strim 2 AG“ i direktora ove kompanije, ali istovremeno i dalje namerava da spreči puštanje u rad „Severnog toka 2“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala