Ko će voditi treći svetski rat, ko su tajne vojske i ko je najjači

© Fotolia / Andrey PopovSajber rat
Sajber rat - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Treći svetski rat odvijaće se bez tenkova i artiljerije, a vodiće ga tajne vojske, izjavio je bivši premijer savezne nemačke pokrajine Baden-Virtemberg i bivši evropski komesar za digitalnu ekonomiju Ginter Etinger u članku za „Handelsblat“.
Političar je podsetio na nekoliko sajber-napada u zapadnim zemljama: hakovanje računara Angele Merkel 2015. godine, napade na zdravstveni sistem Irske, kompanije „Kolonijal pajplajn“ i „Solarvinds“ u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i na vladine agencije u Americi i Nemačkoj. Prema njegovom mišljenju, moguće je da iza toga stoje ruski hakeri i obaveštajci.
„Jedno je sigurno: Treći svetski rat se neće odvijati ‘na kopnu, na vodi i u vazduhu’, već pre u sajber-prostoru – bez tenkova i grmljavine topova“, napisao je on.
Etinger je kao najveće sajber-snage naveo Rusiju, SAD, Kinu i Izrael, kao i Iran. Pri tome je Moskva, prema njegovom mišljenju, najmoćnija na ovom spisku.
Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Moskva: Optužujući Rusiju za hakovanja obaveštajna zajednica SAD „izbija“ više novca iz budžeta
Bivši ministar pozvao je Nemačku da se usredsredi na sajber-odbranu, jer je zemlja već prilično zaostala za konkurentima.
On je naveo da je Evropska unija izdvojila samo milijardu i po evra za zaštitu u sajber-prostoru za period od 2021. do 2027. godine, što je 230 miliona evra godišnje za 27 zemalja-članica ili manje od deset miliona evra po državi.
„Tajne sajber-vojske Moskve i Pekinga već sigurno drhte od straha. Ili samo pršte od smeha“, zaključio je Etinger.
Rusija je u više navrata optuživana za sajber-napade, a poslednja velika priča je napad na „Solarvinds“. Moskva odbacuje sve tvrdnje, insistira da su one neosnovane i poziva na otvorenu saradnju u oblasti digitalne bezbednosti.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala