Moskva: Optužujući Rusiju za hakovanja obaveštajna zajednica SAD „izbija“ više novca iz budžeta

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaZastave SAD i Rusije
Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Obaveštajna zajednica SAD manipuliše spoljašnjom pretnjom povezanom sa hakerskim napadima kako bi izvukla više sredstava iz budžeta, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Američka obaveštajna zajednica jednostavno koristi druge zemlje za provokacije koje se pripisuju nekim neprijateljima, kako bi paralelno sa rešavanjem operativnih zadataka izvukla više sredstava iz budžeta“, istakla je diplomata.
Prema njenim rečima, tvrdnje Sjedinjenih Američkih Država o umešanosti Moskve u sajber-napade na kompaniju „Solar vinds“ izgledaju sve apsurdnije.
Prema njenim rečima, te optužbe su neosnovane.
„Bajdenova administracija je upravo u tom stilu 'veoma verovatno', prema tradiciji optuživanja Moskve za sve zamislive i nezamislive grehove, 95. po redu talas antiruskih sankcija obrazložila hakovanjem odgovarajuće opreme koju koristi američka državna institucija“, dodala je portparolka.

Sajber napadi na američke institucije

U decembru je objavljeno da je izvršen masovni sajber napad na klijente kompanije za računarsku bezbednost „Solar vinds“. Među žrtvama napada su brojne američke vladine agencije. Takođe je navedeno da bi ovo mogao biti jedan od sajber-napada najvećih po razmerama i šteti nanetoj američkoj javnom sektoru.
Početkom januara kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe, Federalni istražni biro i Agencija za infrastrukturnu i sajber-bezbednost SAD objavili su zajedničko saopštenje da su ruski hakeri „verovatno“ umešani u veliki sajber napad na američku vladu.
Moskva je to odlučno demantovala, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ocenio da su sve optužbe na tu temu neosnovane i predstavljaju nastavak slepe rusofobije.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala