Evroposlanici pozdravili odluku Vašingtona o odustajanju od sankcija operatoru „Severnog toka 2“

© AFP 2023 / ODD ANDERSENCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Od suspenzije američkih sankcija protiv kompanije „Nord strim 2 AG“, koja realizuje projekat gasovoda „Severni tok 2“, cela Evropa će imati koristi, smatra član Evropskog parlamenta Tjeri Marijani.
„To su sjajne vesti za Evropu koja će moći da dobija stabilan tok ruskog gasa neophodnog za svoj razvoj zahvaljujući ‘Nord strimu 2’“, rekao je Marijani za Sputnjik.
„Pre svega će, naravno, koristi imati Nemačka, ali i ostatak Evrope, gde će potrošnja gasa nesumnjivo rasti vrlo brzo zbog energetskih odluka donetih za odabir obnovljivih izvora energije koji zahtevaju pouzdane rezerve gasa“, naglasio je on.
Poslanik je primetio da je ruski prirodni gas najbolji izbor sa stanovišta ekologije.
„Ruski prirodni gas ima mnogo manji uticaj na životnu sredinu od prirodnog tečnog gasa, koji bi Amerikanci želeli da isporučuju Evropi, pošto sada izvoze svoj gas iz škriljaca“, dodao je sagovornik agencije.
„Što se tiče Francuske, ova pobeda zdravog razuma Nemačke još jednom pokazuje neuspeh međunarodnih odluka Emanuela Makrona. Francuski predsednik mešao se u nemačko pitanje i podržao američke sankcije Nemačkoj. Makron je čak savetovao kancelarku (Angelu) Merkel da odustane od projekta „Nord strim 2“. Koliko je njegov stav bio pogrešan! Drago mi je što je ovaj problem sankcija sklonjen sa dnevnog reda“, zaključio je Marijani.

Vašington želi dobre odnose sa Evropom

Sa svoje strane, portparol spoljnopolitičke službe EU Piter Stano, izjavio je za Sputnjik da je odustajanje Sjedinjenih Američkih Država od uvođenja sankcija ukazuje na to da Vašington teži da poboljša odnose sa Evropskom unijom.
Postavljanje cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Merkelova: Bajden izašao u susret Nemačkoj po pitanju "Severnog toka 2"
„Primili smo k znanju činjenicu da su Sjedinjene Američke Države odlučile da daju prednost diplomatiji u odnosima sa evropskim partnerima, a ne sankcijama u svojstvu reakcije na svoje zabrinutosti zbog ovog projekta“, istakao je on.
Predstavnik EU podsetio je da je američki državni sekretar Entoni Blinken odlučio da odustane od sankcija kompaniji „Nord strim 2 AG“, njeno rukovodstvo i generalnog direktora. Prema njegovim rečima, to je u skladu sa obavezom Bajdenove administracije da „obnovi odnose SAD sa Evropom“.
Ranije su Sjedinjene Američke Države odustale od uvođenja sankcija kompaniji „Nord strim 2 AG“, koji realizuje projekat ruskog gasovoda „Severni tok 2“, objašnjavajući da je to u skladu sa njihovim nacionalnim interesima. Na taj način je uklonjena jedna od prepreka za završetak gasovoda, iako Vašington i dalje tvrdi da se oštro protivi projektu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala