Merkelova: Bajden izašao u susret Nemačkoj po pitanju "Severnog toka 2"

© Foto : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtPostavljanje cevi gasovoda "Severni tok 2"
Postavljanje cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Predsednik SAD Džo Bajden izašao je u susret Nemačkoj u vezi sa projektom "Severni tok 2", izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel. I portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra pozitivnim signalom odustajanje SAD od uvođenja sankcija kompaniji "Nord Strim 2 AG" - operateru ruskog gasovoda.
"Naravno, predsednik Bajden je izašao u susret u vezi sa konfliktom oko "Severnog toka 2", gde se naši pogledi razilaze. Ali, nastavićemo razgovor o tome, kao i o zajedničkim stavovima prema Rusiji", izjavila je Merkelova.
Ovu odluku Vašingtona pozdravio je i Kremlj.
"To je, nesumnjivo, pozitivan signal", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Prema rečima portparola ruskog predsednika, svi učesnici projekta „Severni tok 2“ su zainteresovani da što pre bude realizovan, uprkos svim poteškoćama.
„Bez obzira na sve poteškoće, projekat je svejedno nastavljen, radovi su izvođeni. Uvereni smo, kao i naši partneri u projektu, da ne bi trebalo da projekat bude izložen pritisku trećih zemalja. To je nezakonito i u celini nije u skladu sa pravilima međunarodnih komercijalnih poslova. Nastavak tog projekta, a pre svega, njegov završetak u bliskoj budućnosti, zadovoljava interese naše zemlje, kao i zemalja-učesnica tog projekta“, izjavio je Peskov.
„Prilično je hipotetičko“ pitanje da li će odluka SAD omogućiti da se ukine deo sankcija „Severnom toku 2“, smatra on.
Peskov je takođe istakao da odluka Amerike „ne stvara dodatne prepreke koje treba prevazići“.
Podsetimo, američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se ranije sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom u Rejkjaviku. On je u sredu izjavio da je u interesu SAD da obustave sankcije protiv operatora projekta „Nord strim 2 AG“, njegovog direktora i zaposlenih.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala